Guldgravning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Guldgraver)
Spring til navigation Spring til søgning
Guldgraver

Guldgravning er en proces, hvor man udvinder guld fra jorden. Der findes flere teknikker, hvorefter guld kan udvindes fra jorden.

Vaske guld[redigér | redigér wikikode]

En af de mere kendte metoder er guldvaskning, der primært er en manuel teknik. Brede, lave fade fyldes med sand og grus, der kan indeholde guld. Vand tilføjes og fadet rystes, hvorved guldet bliver sorteret væk fra grus og andet materiale. Da guld er tungere end sten, synker det hurtigere til bunden af fadet. Metoden kendes fra westernfilm.

Guldvask er den letteste metode til at søge efter guld, men ikke er kommercielt rentabelt til udvinding af større mængder af guld. Det bruges bl.a. som turistattraktion på tidligere guldudvindingssteder.

Andre metoder[redigér | redigér wikikode]

Med en metaldetektor kan en person bevæge sig rundt i området og systematisk skanne efter guld. Teknikken er meget nem at betjene, meget mobil, og derfor populær blandt guldgravere.

Derudover findes der en række maskinelle udvindingsmetoder.

Guldgravning historisk set[redigér | redigér wikikode]

Romerne anvendte hydrauliske metoder i stor målestok til at udvinde guld. Minedriften var under statens kontrol, men minerne kan have været udlejet til civile entreprenører. Guldproduktionen hjalp til at finansiere væksten i imperiet, og var et vigtigt motiv for den romerske invasion af Storbritannien, som Claudius gennemførte, men der kendes kun én romersk guldmine i Storbritannien, nemlig Dolaucothi i det vestlige Wales. Guld var ligeledes en vigtig drivkraft for de romerske kampagner i Transsylvanien i det, der nu er Rumænien.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.