Guldsmede

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Guldsmede
Sympetrum flaveolum - side (aka).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Odonata
Underordner
Hjælp til læsning af taksobokse
Anax imperator, en guldsmed i familien mosaikguldsmede

Guldsmede (latin: Odonata) er en selvstændig orden hos insekterne. Guldsmede er yderligere opdelt i ægte guldsmede (Anisoptera) og vandnymfer (Zygoptera). Desuden findes to nulevende arter af Odonata som henregnes til en tredje underorden, Anisozygoptera.

Fællestræk[redigér | redigér wikikode]

Guldsmede er tilpasset et liv i luften med veludviklede vinger. De sammensatte øjne er meget store og er velegnede til orientering under flugten. Antennerne er meget korte. Brystet er kraftigt og indeholder vingernes muskulatur. De tre par ben er rettet skråt fremad og kommer derved til at danne et godt fangstredskab, der kaldes fangkurven. Guldsmede kan fange insekter under flugten som de også kan fortære flyvende. De hviler sig ved at klamre sig til vegetationen. Benene kan ikke bruges som ganglemmer.

Guldsmede findes ofte nær større eller mindre søer, men kan dog findes langt fra søer i f.eks. skovlysninnger.

Guldsmedene har ufuldstændig forvandling og mangler således et puppestadium som ellers er typisk for mange andre insekter. Larverne, kaldet nymfer, lever i vand. De udvikler sig gennem 10-15 hudskifter til det voksne insekt. De adskiller sig fra alle andre insektlarver ved, at underlæben er omdannet til en udskydelig tang, som kaldes "masken", hvormed byttet fanges. Masken ligner en lille arm, der kan bøje og strække sig. Normalt er den foldet sammen under larvens hoved.

Forvandlingen kan f.eks. finde sted på den oversøiske del af en vandplante, som nymfen kryber op på lige før forvandlingen. Den nye, forvandlede guldsmed er meget blød og hænger tit i nogle timer ved den tomme nymfehud, før den er hærdet så meget, at den kan flyve.

Klassifikation[redigér | redigér wikikode]

Der findes ca. 5500 arter i ordenen Odonata. Odonata fandtes så tidligt som for 200 millioner år siden. Tidligere guldsmede som nu er uddøde, f.eks. Protodonata, er endnu ældre, og eksemplarer fra geologiske fund er 350 millioner år gamle.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]