Ansvarsart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gulliste)
Spring til navigation Spring til søgning

En ansvarsart er i naturforvaltning en dyre- eller plantearter som et land har særligt ansvar for; En art regnes for national ansvarsart når landets bestand på et eller andet tidspunkt i dens livscyklus er en væsentlig del af jordens samlede bestand (20%), hvilket medfører et særligt nationalt ansvar for artens beskyttelse. Et andet kriterium er hvis arten globalt betragtes som sjælden. De er ikke nødvendigvis sjældne eller truet i det land, der har den som ansvarsart, men en særlig sikring af artens biotoper her er vigtig for den internationale bestand.

De nationale ansvarsarter i Danmark blev samlet på Gullisten fra 1997, som er en oversigt over opmærksomhedskrævende og nationale ansvarsarter i Danmark. Listen blev udarbejdet i forbindelse med en revision af Skov- og Naturstyrelsens fortegnelse over særligt beskyttelseskrævende planter og dyr i Danmark, som kaldes Rødlisten. Gullisten omfatter 19 plante- og dyregrupper, og omfatter 600 arter indfor grupperne svampe, laver, karplanter, døgnfluer, slørvinger, guldsmede, bredtæger, biller, vårfluer, natsommerfugle, køllesværmere, dagsommerfugle, svirrefluer, kvægmyg, fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr. Af disse er 511 regnet som opmærksomhedskrævende og 96 i kategorien nationale ansvarsarter. 7 arter er med i begge grupper.

På listen er en enkelt naturtype: boblerev, da den danske forekomst udgør mere end 20 % af det samlede areal på biogeografisk niveau [1] [2].

Listerne giver ikke anvisninger på, hvad der kan gøres for at sikre arternes beståen, men er brugbare som et instrument i beskyttelsen af de truede arter, og kan bruges i prioriteringen af fredningsopgaver for stat, regioner og kommuner.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]