Natsommerfugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Natsommerfugle ?
Duehale (Macroglossum stellatarum)
Duehale (Macroglossum stellatarum)
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda
(Leddyr)
Klasse: Insecta
(Insekter)
Orden: Lepidoptera
(Sommerfugle)
Underorden: Heterocera

Natsommerfugle (Heterocera), eller natsværmere, er en gruppe af sommerfugle, der mest er aktive om natten. De fleste sommerfugle er natsommerfugle. Nogle arter er trods navnet aktive i skumringen eller om dagen.

De mest kendte grupper af natsommerfugle er ugler, målere, spindere og diverse mølgrupper.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Til forskel fra dagsommerfugle, der har trådformede antenner med kølleformet spids, så har især hannerne blandt natsommerfugle fjer- eller kamformede antenner.

Tiltrækning til lys[redigér | redigér wikikode]

Natsommerfugle bevæger sig ofte i cirkler om f.eks. lygter. Årsagen til denne adfærd er dog ikke kendt, selvom flere teorier eksisterer.

Økonomisk betydning[redigér | redigér wikikode]

Skadedyr[redigér | redigér wikikode]

Natsommerfugle, og især deres larver, optræder i mange dele af verden som alvorlige skadedyr. Eksempler er majshalvmøl (Ostrinia nubilalis) i Europa, bomuldsmøl (Helicoverpa armigera) og løvskovsnonne (Lymantria dispar), der gør stor skade i skove i det nordøstlige USA, hvor den er en invasiv art. I tempererede dele af verden gør æblevikleren (Cydia pomonella) stor skade på især frugtplantager. I tropiske og subtropiske dele er kålmøl (Plutella xylostella) et af de mest alvorlige skadedyr på kålplanter.

Adskillige natsommerfugle i familien ægte møl (Tineidae) anses normalt for skadedyr, fordi deres larver æder tekstiler, f.eks. uld og silke.

Silke[redigér | redigér wikikode]

Nogle natsommerfugle opdrættes. Dette gælder først og fremmest silkeormen, larven af den ægte silkesommerfugl (Bombyx mori). Den opdrættes for silken med hvilken den spinder sin kokon.

Eksempler på arter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]