Gurkemeje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gurkemejeplanten

Gurkemeje (Curcuma Longa) forhandles pulveriseret eller frisk rhizom ("rod") fra en ingefærlignende plante. Den er kendt for sin stærke gule/gulorange farve og den stammer fra Indien.

Gurkemeje bruges blandt som ingrediens i blandingskrydderiet karry, men kan også bruges alene. Gurkemeje giver retten en gullig farve. Pulveriseret gurkemeje smager ikke af så meget; og også den friske rhizom er mildere end ingefær. Gurkemeje kan anvendes i fiskeretter og som tilsætning til almindelige ris, der skal være gule. Gurkemeje bruges ofte i stedet for safran for at give den gule farve. Gurkemeje er meget billigere end safran. Gurkemeje som farvestof (curcumin) har E-nummeret E-100.

Nyeste forskning viser, at gurkemeje spiller en rolle i cancer-forebyggende og -bekæmpende kost. [1]

Gurkemeje og curcumin i kosttilskud[redigér | redigér wikikode]

Gurkemeje og curcumin bruges også i kosttilskud og kosmetik.[2]Årlig salg af curcumin er steget siden 2012, hovedsageligt pga. en stigende popularitet som kosttilskud.[2] To videnskabelige studier med kræftpatienter som indtog en høj dosis af curcumin (op til 8 gram om dagen i 3-4 måneder) viste ingen tegn på at curcumin have nogle bivirkninger[3][4]. Få testpersoner melde dog lettere kvalme eller diarre.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

En del videnskabelige studier har vist at curcumin bliver absorberet dårligt igennem oral indtag[5]. Mange forskellige måder at forhøje stoffets optagelighed i kroppen er derfor blevet forsøgt. Disse inkludere blandet andet, bioperine, liposomes eller nanopartikler[6].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]