Gurkha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gurkhaer fra omkring 1896. Herren i midten bærer de britiske gurkhaers dress uniform samt enkelte fortjenstmedaljer.
Khukri, gurkhaernes traditionelle kniv, er både redskab, våben og Nepals nationalsymbol

Gurkhaer el. Gurkhasoldater er betegnelsen på soldater som er rekrutteret i Nepal for at gøre tjeneste i den britiske hær. Traditionen tog sin begyndelse i kolonitiden, hvor de nepalesiske styrker fra Gorkha-riget (som Nepal hed dengang) havde udmærket sig og vundet et legendarisk slag i 1814 over de langt bedre bevæbnede britiske styrker. Senere genvandt de britiske styrker det tabte terræn, men respekten for de tapre krigere fra Himalaya var intakt, og allerede få år senere blev de første nepalesere indlemmet i de britiske styrker i Indien.

Under det store Sepoy-oprør i 1857 var Gurkharegimenterne loyale over for England, hvorefter de blev formelt inddraget som selvstændige enheder i den britisk-indiske hær. Under såvel første som anden verdenskrig indgik meget store gurkha-enheder i de allierede styrker, og flere gurkhaer er blevet højt dekoreret. Efter Indiens selvstændighed i 1947 blev aftalerne med Nepal fornyet og forlænget, og der indgik herefter gurkha-enheder i såvel den britiske som den indiske hær.

De britiske gurkharegimenter har i vid udstrækning gjort tjeneste i områder, hvor det var vanskeligt at finde frivillige britiske soldater, der ville udføre de pågældende opgaver. Blandt de opgaver, som gurkhaerne udførte var junglepatruljering i Malaysias og Borneos jungle efter partisaner og oprørere. Bevogtning af grænsen mellem den tidligere britiske kronkoloni Hongkong og Kina, anvendelse som kampberedt indsatsstyrke i krisesituationer, eksempelvis Falklandskrigen i 1982 samt i moderne tid i Bosnien, Kosovo, Østtimor samt Irak og Afghanistan. Opgaverne var ofte af stærkt risikobetonet omfang, og – som det efterfølgende har vist sig – til en ganske lav betaling.

De britiske gurkharegimenter er gradvis blevet reduceret i størrelse til omkring 3.400 mand. Deres økonomiske forhold er blevet forbedret, og for at imødegå anklagerne mod briterne om anvendelse af udenlandske lejesoldater i den britiske hær, har alle nuværende og tidligere gurkhasoldater efter ændringer i den britiske lovgivning i 2006 og 2007, fået tilbudt britisk statsborgerskab sammen med deres familie. Det anslås at omkring 140.000 vil benytte muligheden.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: