Gustav Weisskopf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gustav Weisskopf

Gustave Witehead portrait.jpg

Personlig information
Født 1. januar 1874Rediger på Wikidata
LeutershausenRediger på Wikidata
Død 10. oktober 1927 (53 år)Rediger på Wikidata
BridgeportRediger på Wikidata
Dødsårsag Akut myokardieinfarktRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Rumfartsingeniør, ingeniørRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gustave Albin Whitehead (født Gustav Albin Weißkopf den 1. januar 1874, død 10. oktober 1927) var en flypioner, der udvandrede fra Tyskland til USA, hvor han designede og byggede svævefly, flyvemaskiner og motorer i tiden mellem 1897 til 1915. Whitehead hævdede selv, at han fløj en motordreven flyvemaskine så tidligt som i 1901 og 1902, og at han således skulle have fløjet før Brødrene Wrights flyvning i 1903.

Den påståede første flyvetur i april eller maj 1899 skulle have fundet sted med en dampdrevet flyvemaskine, som skulle have haft to mand om bord. Påstanden anses af de fleste for særdeles usandsynlig. Der findes heller ikke dokumentation for hans påståede flyvninger i 1901 og 1902. Omtale af Whiteheads påståede flyvninger er baseret på en avisartikel, der var baseret på udsagn fra personer, der hævdede at have set Weisskopf flyve. Artiklen blev refereret i flere aviser i og udenfor USA.[1] Han blev dog hurtig glemt i offentligheden efter 1915, og var stort set glemt af offentligheden, da han døde i 1927.

Påstanden om Weisskopfs første flyvninger blev dog vakt til live igen i 1937 i bogen Lost Flights of Gustave Whitehead[2] Bogen udløste ny debat om Whiteheads påståede bedrifter. De fleste historikere afviste Whiteheads påstande.

Der findes ingen fotografier, der viser Whiteheads flyvninger, ligesom der ikke forefindes anden dokumentation end Whiteheads egne påstande og personers underskrevne vidneudsagn, der flere år senere hævder at have overværet disse flyvninger.

Siden 1980'erne har flyinteresserede i USA og Tyskland bygget kopier af Whiteheads flyvemaskine "Number 21" under anvendelse af moderne motorer og propeller. Der forefindes i dag på internettet flere fora, hvor synspunktet om Whiteheads flyvninger anses som sandheden.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


USA Stub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
  1. ^ Gustave Whitehead Book FAQ Gustave Whitehead: "First in Flight". Retrieved 15 February 2016
  2. ^ Lost Flights of Gustave Whitehead 1901–1902 af Stella Randolph, Stella (1937). Washington, DC: Places, Inc.