Gyldent søm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det gyldne søm, fiskeleret på K/Pg-grænsen markeret med en rød pil på Stevns Klint i Danmark

Et gyldent søm (engelsk: golden spike; faglig forkortelse: GSSP, der står for Global Boundary Stratotype Sections and Points) er en geologisk markør for begyndelsen af en geologisk tidsalder. Gyldne søm bliver således referencepunkter for grænserne i den geologiske tidsskala, se den engelske liste over gyldne søm. Siden 1977 er der nu defineret mere end 100 gyldne søm.

Et gyldent søm udvælges af the International Commission on Stratigraphy på basis af flere karakteristika og er ofte bestemt af forskellen i livsformer, der er bevaret som fossiler i veldefinerede geologiske lag. Et gyldent søm kan også være defineret ud fra klimatiske, kemiske eller palæomagnetiske ændringer.

Gyldne søm i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Laget af fiskeler i Stevns Klint er en del af de globale spor med højt iridium-indhold efter det store Chicxulub meteornedslag, der definerer K/Pg-grænsen og begyndelsen på Tertiærtiden.

Iskernerne, der er boret ud af isen i Grønland, definerer slutningen af istiden og begyndelsen af den varme nutid som 11.703 år før år 2000.[1][2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]