Héloïse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Héloïse

Personlig information
Født 1101 Rediger på Wikidata
Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Død ca. 1164
abbaye du Paraclet, Frankrig Rediger på Wikidata
Gravsted Cimetière du Père-Lachaise Rediger på Wikidata
Mor Hersende de Champagné Rediger på Wikidata
Ægtefælle Peter Abelard Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Nonne, forfatter, filosof Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Héloïse (født 1101, død ca. 1164) er kendt for sine breve til Pierre Abélard. De er blandt de bedst kendte vidnesbyrd på tidlig romantisk kærlighed. Héloïse var datter født af den skandaløse forening af Hersint af Champagne (lady of Montsoreau og grundlægger af Fontevraud Abbey) med Seneschal fra Frankrig Gilbert af Garlande.

Pierre Abélard og Héloïse

Heloïse (alternativt Héloise, Hélose, Heloisa og Helouisa m.m.) var kendt for sit kærlighedsforhold til Abélard, men derudover var hun meget lærd inden for latin, græsk og hebraisk og var kendt for sin intelligens. Vi kender ikke meget til hendes nærmeste familie, bortset fra hentydninger i hendes breve, der antyder at hun kom fra en familie (formodentlig Garlande) med lavere social status end Abélards, som var adelig.

Vi ved, at hun stod under sin onkel Fulberts beskyttelse. Han var kannik i Paris, og at hun som attenårig blev Pierre Abélards discipel. Han var den mest populære lærer og filosof ved universitet i Paris.

I sin selvbiografi (Historia Calamitatum) beskriver Pierre Abélard, hvorledes han forfører Heloïse og bliver gift med hende i hemmelighed, og at hun føder en søn (Astrolabius). Men Heloïses rasende beskytter fik Abélard kastreret og sendte Heloïse i kloster i Argenteuil. Med tiden blev Heloïse klostrets priorinde. Hun og nonnerne blev dog sendt væk, da andre overtog det. Abélard arrangerede herefter, at de kunne indtræde i Oratorium Paracletensis, et abbedi han selv havde oprettet. Heloïse blev indsat som stedets abbedisse. De fleste af de breve, vi kender fra Heloïse og Abélard, stammer fra denne periode.

Der er uenighed om, hvor deres gravsteder er; både Oratorium Paracletensis og Père-Lachaise i Paris hævder at besidde deres jordiske rester.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.