Hørning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hørning (Randers Kommune).
Hørning
Horning center.JPG
Hørning
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Skanderborg Kommune
Sogn Hørning Sogn
Postnr. 8362 Hørning
Demografi
Hørning by 8.294[1] (2021)
Kommunen 63.390[1] (2021)
 - Areal 436,1 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.skanderborg.dk
Oversigtskort

Hørning er en satellitby i Østjylland med 8.294 indbyggere (2021)[1], beliggende i Hørning Sogn. Byen ligger i Skanderborg Kommune og hører til Region Midtjylland. Den befinder sig sydvest for Aarhus og nord for Skanderborg.

Det meste af Hørning ligger på højden af et bakket terræn, mens stationen er mere lavtliggende. Byen fungerer i dag som satellitby til Aarhus med mange pendlere til og fra storbyen. Mod syd går jernbanestrækningen mod Skanderborg.

Hørning var indtil 2007 hovedbyen i Hørning Kommune, Århus Amt, men med Kommunalreformen i 2007 kom byen med i Skanderborg Kommune.

I 2001 blev jernbanestationen genoprettet efter at have været nedlagt siden 1979. Der er bygget en bro hen over togskinnerne og lavet cykelskure.

Stationsbyen[redigér | redigér wikikode]

Da jernbanen kom til Hørning, opstod der en livlig handel i "Stationsbyen". I Stationsbyen ligger Fregerslev Stadion, det social-psykiatriske boligtilbud Kjærsholm og den genoprettede station, hvor kun Arriva holder ind og opsamler passagerer. Der har boet mennesker siden vikingetiden på det sted, hvor stationsbydelen ligger. Centralt i byen og langs skinnerne ved jernbanen ligger huset "Støbegods", som engang var hjemsted for en smed og en købmand. I samme område ligger Rytterskolen fra 1721.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

I Hørning findes der et større antal virksomheder, lige fra de små til større fabrikker og transport firmaer. Hørning har en erhvervs forening kaldt Hørning City Forening som er et bindeled mellem Skanderborg kommune og erhverslivet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Erhvervs liv i Hørning, som InstallSound.dk - Lyd og lys udlejning, Skan Tryk, tekstil tryk.

Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Skanderborg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi