Skanderborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Skanderborg
Byvåben Bysegl
Skanderborgs våben.png
Skanderborgs segl.jpg
Skanderborg Slotskirke1.JPG
Skanderborg Slotskirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Skanderborg Kommune
Sogn: Skanderup Sogn
Postnr.: 8660 Skanderborg
Demografi
Skanderborg by: 18.558[1] (2015)
Kommunen: 58.782[1] (2015)
 - Areal: 436,1 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.skanderborg.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°2′0″N 9°55′57″E / 56.03333°N 9.93250°Ø / 56.03333; 9.93250

Skanderborg er en købstad og stationsby i Østjylland. Den ligger i Skanderup Sogn, 25 km sydvest for Aarhus centrum. Byen har 18.558 indbyggere (2015)[1] og er et mindre jernbaneknudepunkt mellem den nord-sydgående østkyst-strækning mod Aarhus og Horsens og den øst-vestgående jernbane mod Silkeborg. Skanderborg er administrativt centrum for Skanderborg Kommune i Region Midtjylland.

Selv om Skanderborg er en selvstændig by, er den tæt forbundet med Aarhus, omkring halvdelen af alle tilflyttere kommer fra Aarhus, og den anden vej vælger halvdelen af alle fraflyttere at flytte til Aarhus. Skanderborg skal ses i tæt sammenhæng med den østjyske by, og nærheden til de mange arbejdspladser i Aarhus giver sig udslag i lav ledighed i Skanderborg. De mange uddannelsesinstitutioner i Aarhus påvirker uddannelsesniveauet i Skanderborg.[2] Byen og kommunen er også en vigtig spiller i samarbejdet, der hedder Business Region Aarhus, som er et tværkommunalt samarbejde med henblik på at styrke Aarhus-området.[3]

Skanderborg ligger i et bakket landskab ved Skanderborg Sø få kilometer fra Ejer Bavnehøj. 2. weekend i august besøger op mod 40.000 Skanderborg Festival ved bøgeskoven og søen. I det nordlige Skanderborg ligger den del af Vejdirektoratet, som står for Danmarks vejprojekter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skanderborg er opstået omkring Skanderborg Slot, der lå på en lille ø i Skanderborg Sø – en glimrende forsvarsposition ved den mest regulære adgangsvej til Aarhus. Det ældste kendte slot blev påbegyndt i år 1171 under Valdemar den Store.

Skanderborg fik købstadsrettigheder i 1583. I 1584 oprettede Frederik II den kongelige kro i Skanderborg, som lukkede i 1620.

I 1720 blev Skanderborg hjemsted for et egentligt rytterdistrikt, og der opførtes i 1720-1722 barakker og stalde til mandskab og heste til et regiment.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Skanderborg Gymnasium tilbyder stx og har omkring 700 elever. Derudover findes Skanderborg Produktionsskole og Skanderborg-Odder Handelsskole er en handelsskole med omkring 450 elever og tilbyder HG og HHX

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Hvert år i starten af august afholdes Skanderborg Festival eller Smukfest, som den også hedder, i Skanderborg Dyrehave. Smukfest er danmarks næststørste festival med omkring 40.000 deltagere årligt. Desuden afholdes Sølund Musik Festival, der er en musikfestival for udviklingshæmmede.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Skanderborg er hjemsted for en lang række sportsklubber heriblandt FC Skanderborg, Skanderborg Håndbold, Dover GF U19, Skanderborg Real Killerbees og Skanderborg Vandski Klub. Byen har både Skanderborg Stadion og Morten Børup Hallen som idrætsfaciliteter.

Kendte personer fra Skanderborg[redigér | redigér wikikode]

Billeder fra Skanderborg[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til: