VVS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra HVAC)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg VVS og V.V.S. henviser hertil; V.V.S. har også en anden betydning, se Den Russiske Føderations Lufvåben.

VVS er en forkortelse for varme, ventilation og sanitetsteknik, men har tidligere stået for vand, varme og sanitetsteknik. Begrebet VVS dækker dog efterhånden over flere fag, uddannelser og arbejdsretninger.

VVS som ingeniørteknisk begreb[redigér | redigér wikikode]

I bygningsingeniør-branchen er VVS en bygningsingeniør, som arbejder med vand, varme, afløb og/eller ventilation i forskellig sammenhæng. En "VVS'er" har typisk tæt berøring med eller arbejder med CTS, energi, fluid dynamik og flere andre fag.

Bygningsingeniør er en beskyttet titel, mens VVS-ingeniør ikke er. Derfor bruges ofte betegnelsen "bygningsingeniør med speciale i VVS" eller lignende.

VVS som teknisk håndværksuddannelse[redigér | redigér wikikode]

VVS-energiuddannelsen er en erhvervsfaglig, teknisk uddannelse, der udbydes af en række tekniske skoler.

Den tekniske erhvervsudddannelsen varer typisk 4 år, afhængig af speciale. Der er fire specialer: 1) Vvs-energispecialist, 2) Ventilationstekniker, 3) Vvs-installationstekniker og 4) Vvs og Blikkenslager.

Der er mulighed for at læse videre som vvs-installatør og energiteknolog på et af landets erhvervsakadamier.

Det er muligt at blive "Autoriseret" ved at gennemgå en kontrol, som udføres af en række instanser, overvåget af Sikkerhedsstyrelsen.

Det er det faglige udvalg for vvs-energiuddannelsen, som står bag uddannelsen. Det faglige udvalg består af TEKNIQ og Blik-og Rørarbejderforbundet.

EVU-, El- og vvs-branchens uddannelser, er sekretariat for det faglige udvalg for vvs-energiuddannelsen.

VVS som varegruppe[redigér | redigér wikikode]

I byggemarkeder og lignende steder findes oftest en "VVS-afdeling", hvor der sælges rør, blandingsbatterier, sanitet etc., dvs. oftest ting som har forbindelse med vand. Nogle dele af sortimentet må dog nogle steder kun monteres af en person med autorisation, fordi der kræves kendskab til materialer, komponenter og funktioner for at undgå skader på bygninger eller personer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.