VVS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg VVS og V.V.S. henviser hertil; V.V.S. har også en anden betydning, se Den Russiske Føderations Lufvåben.

VVS er et forkortelse for varme, ventilation og sanitetsteknik, men har tidligere stået for vand, varme og sanitetsteknik. Begrebet VVS dækker dog efterhånden over flere fag, uddannelser og arbejdsretninger.

VVS som ingeniørteknisk begreb[redigér | redigér wikikode]

I bygningsingeniør-branchen er VVS en bygningsingeniør, som arbejder med vand, varme, afløb og/eller ventilation i forskellig sammenhæng. En "VVS'er" har typisk tæt berøring med eller arbejder med CTS, energi, fluid dynamik og flere andre fag.

VVS som håndværks-uddannelse[redigér | redigér wikikode]

VVS-uddannelsen er en erhvervsfaglig uddannelse, der udbydes af en række tekniske skoler.

Bygningsingeniør er en beskyttet titel, mens VVS-ingeniør ikke er. Derfor bruges ofte betegnelsen "bygningsingeniør med speciale i VVS" eller lignende. Uddannelsen varer mellem 3 1/2 og 4 år, afhængig af speciale eller ej. Specialerne er VVS og blikkenslager, energimontør, energispecialist, vvs- tag- og facademontør, ventilationstekniker og rustfast industrimontør. Elever, der ikke gennemfører et speciale, betegnes VVS'ere.

VVS-fagmænd kan blive "Autoriseret" ved at gennemgå en kontrol, som udføres af en række instanser, overvåget af Sikkerhedsstyrelsen.

VVS som varegruppe[redigér | redigér wikikode]

I byggemarkeder og lignende steder findes oftest en "VVS-afdeling", hvor der sælges rør, blandingsbatterier, sanitet etc., dvs. oftest ting som har forbindelse med vand. Nogle dele af sortimentet må dog nogle steder kun monteres af en person med autorisation, fordi der kræves kendskab til materialer, komponenter og funktioner for at undgå skader på bygninger eller personer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.