Ventilation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Ventilation good bad.jpg

Ventilation er flytning af luft udefra en bygning til indenfor. Flytning af luft mellem indendørs rum, kaldes luftoverførsel.

Naturlig ventilation kontra mekanisk ventilation[redigér | redigér wikikode]

Ventilation kan enten foregå naturligt eller mekanisk. I modsætning til mekanisk ventilation via elektrisk drevne ventilatorer, foregår naturlig ventilation via vindens kraft og via den naturlige opdrft af varme luftmasser.

Naturlig ventilation udnyttes traditionelt ved brug af skorstene og ventilationskanaler i selve bygningskroppen, eller via ventilationsklapper og vinduesåbninger i bygningers tag eller facader. På den måde kan den "brugte" luft strømme ud af bygninger af sig selv.

Naturlig ventilation[redigér | redigér wikikode]

Begrebet naturlig ventilation har siden 1980'erne fået en ny betydning, og forbindes i dag oftest med ny grøn teknologi i kontor- og institutionsbygninger, som kan skaffe et godt indeklima uden at benytte traditionelle energikrævende ventilationsanlæg:

Naturlig ventilation fungerer ved at regulere åbningen af vinduerne i en bygning baseret på input fra sensorer, der måler luftkvaliteten i bygningen målt ved temperatur og CO2 niveauer; i relation til udendørs faktorer som temperatur, vindretning og vindstyrke.

Ved intelligent styring af luftgennemstrømningen sikres bygningen mod allergifremkaldende sporer og skimmel, som i filtre til mekanisk ventilation forekommer, hvis ikke disse skiftes / renses jævnligt. Samtidig er der ikke behov for den samme mængde energi til ventilatorer, og dermed er en bygning med naturlig ventilation langt billigere i drift.

Naturlig ventilation i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmark er førende indenfor udbredelsen af naturlig ventilation, hvor specielle kompetencer er udviklet i samarbejde mellem universiteter og private virksomheder.

Der er i dag en række bygninger med naturlig ventilation, for eksempel IT-Universitetet, DR-byen, NCCs hovedsæde, Brædstrup Rådhus, Hundige Lilleskole, Holsted Kirke ved Næstved samt en række andre skoler, institutioner og kontorbygninger landet over.

Naturlig ventilation i resten af verden[redigér | redigér wikikode]

Teknologien er i disse år, 2007, ved at vinde indpas i Norden og i Storbritannien, som standarden for ventilation.

Røg- og brandventilation[redigér | redigér wikikode]

Et specielt eksempel er røg- og brandventilation: Motorer eller mekanismer åbner automatisk lemme eller vinduer, så varm luft og specielt giftige/eksplosive røggasser i tilfælde af brand kan slippe ud af bygningen via de naturlige drivkræfter.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Fysik Stub
Denne artikel om fysik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.