Hallgrímur Hannesson Scheving

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Hallgrímur Hannesson Scheving (13. juli 178131. december 1861) var en islandsk filolog.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Hallgrímur Hannesson Scheving var søn af præsten Hannes Lauritsson Scheving og Snjálaug Hallgrímsdatter.

Scheving, hvis familienavn minder om slægtens afstamning fra landsbyen Skævinge på det nordlige Sjælland, fødtes 13. Juli 1781 på Helgastaðir i Nordisland.

Efter at have gennemgået skolen på Holar studerede han fra 1804 ved Københavns Universitet og tog her, foruden at besvare en prisopgave, 1809 filologisk skoleeksamen; 1817 tildeltes ham for en fra Island nedsendt afhandling den filosofiske doktorgrad.

Fra 1810 virkede han som lærer ved latinskolen på Bessastaðir og udnævntes, samtidig med at denne forlagdes til Reykjavik, 1846 til overlærer; efter at være afskediget 1850 levede han til sin død, 31. december 1861, i Reykjavik.

1820 ægtede han præstedatteren Kristin Gisladatter.

Filologien og forfattervirksomheden[redigér | redigér wikikode]

Scheving var en alvorlig og karakterfast mand, som havde stor indflydelse på sine disciple og forstod at vække deres interesse for sproglige studier, f.eks. var den islandske filolog Konráð Gíslason elev af Scheving.

Ved siden af klassiske sprog syslede han særligt med islandsk og anlagde betydelige leksikalske samlinger, som han dog til dels selv skal have tilintetgjort inden sin død. I øvrigt udfoldede han kun ringe produktivitet.

Mærkes kunne foruden hans disputats, der giver kritiske bidrag til Ciceros Brutus, en undersøgelse om nogle vers i Völuspá [1], udgivelsen af nogle mindre islandske tekster Hugsvinnsmál, Forspjallsljóð, og ordsprogssamlinger, som han lod trykke i skoleprogrammer 1831-47.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Skand. Lit. Selsk. Skr. 1810

Kilde[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.