Hallmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et sæt hallmarks på en engelsk sølvske.

Et hallmark eller kontrolstempel er et officielt stempel eller en serie af stempler, som metalgenstande, primært fremstillet af [[ædelmetal]ler som guld, sølv, platin og i nogle lande palladium, bliver præget med, for at vise, hvor genstanden er blevet lavet, hvad den er gjort af, hvornår den er lavet og hvem der har fremstillet den. Således vil den enkelte mester typisk have sit eget stempel. I de enkelte lande vil hvert år også have deres eget bogstav (der skrives med forskellige font, for at skelne dem fra hinanden, når hele alfabetet var brugt), og mange byer vil have deres særlige stempel. Én genstand har således typisk en række stempler.

Allerede fra oldtiden har visse [[sølvsmed|sølv- og guldsmede givet deres fabrikationer et kontrolstempel, hvilket kendes fra oldtidens Byzans omkring 400 år f.v.t.

I Frankrig blev der med guldstatutten fra 1260 lavet en form for kontrolstempling.[1] England fulgte i år 1300, hvor Edvard 1. af England beordrede at alt sterlingsølv (92,5 %) skulle mærkes af fabrikanten.

Tidligere har man brugt stempler af metal, som man har slået ind i genstanden. Dette bruges stadig, men i moderne tid er det også muligt at lave kontrolstempler med laserengravering.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]