Haninge kommun

Koordinater: 59°11′N 18°9′Ø / 59.183°N 18.150°Ø / 59.183; 18.150
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

59°11′N 18°9′Ø / 59.183°N 18.150°Ø / 59.183; 18.150

Haninge kommun
Kommune
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Landskab Södermanland
Hovedby Handen
Areal 2 174 km²
 - heraf vand 1 716 km²
Indbyggertal 77.450 (mar 2011)
 - tæthed 169,29 indb./km²
Kommunekode 0136
Hjemmeside: www.haninge.se


Haninge kommun er en skærgårdskommune som ligger yderst på Södertörn i den sydlige del af Stockholms län. Hovedbyen er Handen (en del af Stockholm). Nabokommuner er Huddinge, Botkyrka, Tyresö, Värmdö og Nynäshamn.

Administrativ historik[redigér | rediger kildetekst]

Ved kommunereformen i 1952 dannedes tre storkommuner i området: Västerhaninge, Dalarö og Österhaninge . Ved kommunereformen i 1971 blev Västerhaninge og Österhaninge smmenlagt til Haninge kommun.

Byer[redigér | rediger kildetekst]

I kommunens nordlige del ligger byerne Handen, Vendelsö, Brandbergen, Norrby, Vendelsömalm og Vega, som er en del af Stockholm.

Derudover ligger følgende byer i Haninge kommun:[1]

Natur[redigér | rediger kildetekst]

I Haninge indgår et omfattende arkipelag med flere tusinde øer, holme, og skær, hvor nogle af de større er: Björnholmen, Utö, Ornö, Fjärdlång, Muskö, Kymendö og Huvudskär, samt halvøen og naturreservatet Gålö. I Haninge ligger også Tyresta Nationalpark med 55 km vandringsstier gennem uberørt vildmark. Syd for om bydelen Jordbro ligger et lille naturreservat med navnet Gullringskärret. På linje i skovområdet Hanveden ligger Rudans-, Paradisets- og Tornbergets naturreservat. Totalt er der 17 reservater i kommunen.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Syd for Jordbro ligger Jordbro gravfelt som anses for at være Nordens største fra ældre jernalder. Området var beboet allerede i stenalderen og har som synlig gravplads mindst været benyttet siden bronzealderen. De fleste af gravene er dog fra jernalderen og man ophørte med brugen af stedet med vikingetidens kristendom. På åsen området var der i middelalderen en henrettelsesplads ved den såkaldte Galgstenen.

I området omkring Tornberget, som med sine 111 moh. er det højeste punkt i Stockholms län, har man fundet et stort antal efterladenskaber efter flere tusind år gamle bosættelser. I det hele taget er Haninge rigt på fortidsfund, og i farvandet ud for Dalarö findes et flere kendte skibsvrag som Riksäpplet, Dalarövraket, Ingrid Horn og Jutholmsvraket.

Personer fra Haninge kommun[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]