Vildmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Miscantilagunen i Tarapacá-regionen i det nordlige Chile.

Vildmark eller ødemark, som det også kaldes, defineres som et vidtstrakt øde, uopdyrket sted. Vildmarker er ofte ørkner, fjeldegne, urskove, regnskove, stepper, tundraer eller taiga. I Danmark findes ingen vildmarker.

Vildmarken er ikke nødvendigvis ubeboet af mennesker. Der kan for eksempel være oprindelige folk, der lever af naturen og ikke skader den, eller pelsjægere,[kilde mangler] som påvirker miljøet i større eller mindre grad.

Ordets betydning[redigér | redigér wikikode]

Ordet vildmark kommer af den opfattelse, de fleste civiliserede samfund havde af naturen allerede før industrialiseringen. Nemlig den at uberørt natur var utæmmede, ufremkommelige, vilde steder, med vilde, hedenske, barbariske mennesker, vilde dyr og mange andre både reelle og indbildte farer.

I dag, da vi har bedre forståelse for naturens sammenhænge på grund af naturvidenskaben, og véd at det er nødvendigt at indrette sig efter den og ikke bekæmpe den, ser helhedsbilledet anderledes ud. Derfor vælger mange i dag termen ødemark i stedet for vildmark.

Ødemark kontra civilisation[redigér | redigér wikikode]

De indfødte, som lever i ødemarken, eller de der færdes der for at dyrke vildmarksliv (det kunne være parkbetjente), har den opfattelse, at verdens storbyer er mere "vilde" end ødemarken. I byerne er er der mange flere ukontrollerbare, farefulde faktorer at tage i betragtning. Det kan være for eksempel hektisk trafik, kriminalitet, ghettoer, der for udenforstående kan virke truende. For den professionelle vildmarksvandrer kan man sige, at vildmarken først bliver vildmark i det øjeblik, hvor man kommer ud for en ulykke, der medfører overhængende livsfare, og man er langt fra livreddende hjælp.

Andre igen vil sige, at ødemarker ikke har nogen betydning for menneskets overlevelse og kun er til for at tilfredsstille en flok entusiaster, der romantiserer naturen og et for længst forgået livsgrundlag for oprindelige folk.

Se også[redigér | redigér wikikode]

US Wilderness Areas

Landskab Stub
Denne artikel om et naturområde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi