Hans-Georg von Friedeburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hans-Georg von Friedeburg

Kapitulation-reims.gif

7. maj 1945
Personlig information
Født 15. juli 1895Rediger på Wikidata
StrasbourgRediger på Wikidata
Død 23. maj 1945 (49 år)Rediger på Wikidata
FlensborgRediger på Wikidata
Dødsårsag Selvmord
Gravsted Friedhof AdelbyRediger på Wikidata
Far Karl von FriedeburgRediger på Wikidata
Barn Ludwig von FriedeburgRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Ubådskaptajn, soldat, politikerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Verdenskrigens Æreskors,
Det tyske kors i sølv,
tillægspænde til jernkorset,
Krigsfortjenestekorset,
Johanniterordenen med flereRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans-Georg von Friedeburg, født 15 juli 1895 i Strassburg, død 23 maj 1945 i Flensburg-Mürwik, var den sidste kommanderende admiral i Det Tredje Riges Kriegsmarine.

På trods af at han havde en jødisk bedstemor, var han en ivrig nazist. Der blev flere gange rettet anklager mod hans jødiske baggrund, men han blev beskyttet af Heinrich Himmler.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Hans-Georg von Friedeburg indtrådte i Kaiserliche Marine den 1. april 1914 som søkadet. I 1. verdenskrig blev han i december 1914 forfremmet til "Fähnrich zur See" og gjorde tjeneste på slagskibet SMS Kronprinz, og tog dermed del i Søslaget ved Jylland mod Royal Navy. Kort derefter den 13. juli 1916 blev han forfremmet til "Leutnant zur See. I december 1917 blev Friedeburg efter seks måneders uddannelse fra juni 1918 til slutningen af krigen vagtofficer på undervandsbåden SM U 114.

Da Karl Dönitz blev Det Tredje Riges sidste fører i 1945, var Friedeburg øverstbefalende for Kriegsmarine fra den 1. maj til den 23. maj 1945. Tidligt i maj 1945 blev Friedeburg pålagt at forhandle en fredsaftale i stand med De Allierede. Han var leder for den tyska delegation, som kapitulerede til den britiske delegation under ledelse af feltmarskal Bernard MontgomeryLüneburger Heide den 4. maj. Dette førte til, at de tyske styrker i Holland, Danmark og det nordvestlige Tyskland overgav sig. Friedeburg undertegnede siden den fuldstændige kapitulation i Reims den 7. maj og i Berlin den 8. maj.

Den 23 maj 1945 blev von Friedeburg anholdt af britiske soldater som mistænkt for krigsforbrydelser. Han valgte den samme dag at begå selvmord ved at indtage gift.

von Friedeburg var siden 1921 gift med Ursula von Harlem (født 1899). Parret fik to sønner.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]