Hans Gude

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hans Gude
Brudefærd i Hardanger, 1848

Hans Fredrik Gude (13. marts 1825 i Oslo17. august 1903 i Berlin) var en af Norges betydeligste nationalromantiske malere.

Hans landskabsmalerier formidlede storheden i det norske landskab, i mange tilfælde knyttet til højfjeldet. Senere blev hans motivkreds mere knyttet til kysten. Brugen af lys og skygge, skyer og solgennembrud er typisk i mange af Gudes malerier. Gudes betydning som lærer og inspirator for en generation af malere kan ikke overvurderes. Hans økonomiske støtte til mange kommende berømtheder var med til at lægge grunden til en guldalder i norsk malerkunst.


Hans måske mest kendte maleri er Brudefærd i Hardanger, som han malede sammen med Adolph Tidemand. Gude malede landskabet og Tidemand personerne. Maleriet blev til på bestilling til det store tableau i 1849 på Christiania Theater, hvor et stort mandskor uropførte en sang af Halfdan Kjerulf og Andreas Munch over samme tema.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Frode Haverkamp. Hans Gude. Aschehoug, 1992
  • Hans Gude. Af Hans Gudes liv og værker : kunstnerens livserindringer. Udgivet og med en biografisk indledning af Lorentz Dietrichson. 1899
Højfjeld, 1857

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]