Andreas Achenbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Andreas Achenbach, på sin 80. fødselsdag, 1895

Andreas Achenbach (29. september 1815 i Kassel1. april 1910) var en tysk landskabsmaler.

Achenbach var uddannet på Kunstakademiet i Düsseldorf, var en af Düsseldorfskolens bedste mænd. Han brød med skolens romantiske landskabsmaleri, samlede især i vandreårene 1835-46 et mægtigt og broget malerisk stof og levede atter fra sidstnævnte år i Düsseldorf, hvor han virkede som professor.

Louis Gurlitt henledede hans opmærksomhed på Norges natur i 1835 var han første gang i Danmark og nord på; fra den tid begynder den lange række af norske landskaber nogle er i Nationalgalleriet i Kria; Hardanger-Fjord i Düsseldorf Galleri). I sin kunst er han »schwungvoll« med blik for de kraftige natureffekter, men med realistisk evne (efter datidens målestok). Særlig hans marinestykker blev berømte. Han er repræsenteret i næsten alle tyske museer. I museum kunst palast ses hans Dampskibet Præsident’s Undergang (1842), der med et slag gjort ham berømt. Som Achenbach var alsidig i emnevalg italienske landskaber, hollandske strandbilleder etc., var han det også i sine udtryksmidler; overordentlig produktiv malede han ikke blot i olie, men også i vandfarver; han udførte en mængde tegninger, raderede og litograferede.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.