Harald Kaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Harald Kaas
Personlig information
Født 19. maj 1868
Oslo
Død 5. december 1953[1]
Nationalitet Norsk

Harald Kaas (født 19. maj 1868, død 5. december 1953) var en norsk arkitekt, der er bedst kendt for at have tegnet en række jernbanestationer.

Kaas blev uddannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og derefter ved Baugewerkschule i Egernførde og Polytechnicum i München.

Han opholdt sig et par år i Natal i Sydafrika og arbejdede et par år i Ålesund efter bybranden i 1904. Han havde egen praksis og var bygningskyndig assistent ved NSB's hovedkontor i 1908-1914. Det var i sidstnævnte egenskab han tegnede stationsbygninger, blandt andet til Solørbanen, Arendalsbanen og Bergensbanen. Bygningerne blev både præget af ældre østnorsk byggeskik og af national nybarok, der kom på mode på det tidspunkt. Det gav sig også udslag i Norsk Trelastlagers nybarokke lagerbygning på Schweigaards gate i Oslo, der blev opført i 1911, men som brændte i 2003.

Kaas stod desuden for opførelsen af høvlerier i Osterhaus' gate og Mandalsgata i Oslo, arbejdede som driftsbestyrer og praktiserede atter som selvstændig arkitekt. Han havde varierende interesser og udtog flere patenter, blandt andet på automatisk transport og sortering af trælast. Om hans senere år vides dog kun lidt.

Udvalgte værker[redigér | rediger kildetekst]

Stationsbygningen ved Fåberg Station tegnet af Harald Kaas

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ifølge Gravferdsetaten i Oslo kommune, som oplyser at han er begravet på Vår Frelsers gravlund.
  2. ^ Riksantikvaren
  3. ^ "Byggeindustrien". Arkiveret fra originalen 26. september 2017. Hentet 21. december 2016.
  4. ^ "XK Entreprenør". Arkiveret fra originalen 1. november 2016. Hentet 21. december 2016.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]