Harvey Milk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Harvey Milk
Harvey Milk at Moscone desk cropped 300.jpg
Harvey Milk ved borgmester Moscones skrivebord i 1978
Personlig information
Fødselsdato 22. maj 1930Rediger på Wikidata
Fødested WoodmereRediger på Wikidata
Dødsdato 27. november 1978 (48 år)Rediger på Wikidata
Dødssted San FranciscoRediger på Wikidata
Statsborger USARediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Nomineringer og priser
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Harvey Bernard Milk (22. maj 1930-27. november 1978) var en amerikansk politiker og den første åbent homoseksuelle person, der blev indvalgt i San Franciscos byråd. Han var først relativt sent blevet politisk aktiv, hvilket skete efter at han i 1972 var flyttet fra New York til San Francisco. Her slog han sig ned sammen med sin samlever i byens bøssekvarter The Castro, og han stillede tre gange op som kandidat til byrådet uden at blive valgt, før det i 1977 lykkedes ham at blive valgt ind.

Som byrådsmedlem kæmpede han for en række minoritetsgrupper, og han blev centrum i en strid mellem liberale strømninger og traditionelle konservative dyder. Dette skal måske ses som baggrunden for, at en af hans politiske rivaler, Dan White, skød både borgmester George Moscone og Harvey Milk. Efterfølgende har Milk fået en martyragtig status i især homoseksuelle kredse i San Francisco.

Hans liv og især perioden op til valget af ham i 1977 og byrådskarrieren indtil hans død blev skildret i den prisbelønnede dokumentar The Times of Harvey Milk fra 1984. I 2008-filmen Milk af Gus Van Sant, med Sean Penn i titelrollen, tegnes ligeledes et billede af Milk og hans tid. Filmen indkasserede otte Oscar-nomineringer, og vandt i kategorierne: bedste originale manuskript (Dustin Lance Black) og bedste mandlige hovedrolle (Sean Penn).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


USA Stub
Denne artikel om en amerikansk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker