Hattedame

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hattedame var oprindeligt en ironisk ment betegnelse for kvinder, der deltog i velgørenhedsarbejde over for fattige og udstødte. Omkring år 1900 vågnede en social bevidsthed blandt kvinder i den voksende middelklasse. Deres nok så velmente engagement i praktisk socialt arbejde kunne tage sig komisk ud, når de under dets fysisk udfordrende udførelse beholdt deres omfangsrige og fantasifulde hovedbeklædning på som markering af deres erhvervede klassetilhørsforhold. Men først og fremmest er hattedamer et nedsættende og lettere sexistisk udtryk for kvinder der engagerede sig i politisk og socialt arbejde for kvinder og børn der levede under ringe kår:

Velgørere, donatorer, legatstiftere, mæcener, filantroper, hattedamer - det er er blot nogle af de betegnelser, som gennem skiftende tider har klæbet til de kvinder, der af religiøse, politiske, humanitære eller personlige årsager involverede sig i det, vi i dag vil kalde socialt arbejde. Men tilnavnene til trods har kvinderne haft en utrolig betydning, for filantropiens historie er også historien om Danmarks udvikling hen imod den velfærdsstat, vi kender i dag. [1]

I moderne socialpolitisk debat anvendes begrebet som en kritisk betegnelse for mennesker, der agiterer for privat velgørenhed på bekostning af offentligt finansieret fordelingspolitik. Udtrykket anvendes også om feminister og politikere, der vil forbyde prostitution ud fra den tanke, at prositituerede er ofre[2]. I denne brug af udtrykket tages den over 100 år gamle kvindenedgørende retorik for givet og overføres på nutidige kvinders sociale og politiske engagement.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

PolitikStub
Denne artikel om politik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.