Spring til indhold

Havørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Havørn
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)

Næsten truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata
KlasseAves
OrdenAccipitriformes
FamilieAccipitridae
SlægtHaliaeetus
ArtH. albicilla
Videnskabeligt artsnavn
Haliaeetus albicilla
(Linnaeus, 1758)
Hjælp til læsning af taksobokse
Havørn fotograferet i Grønland.
Haliaeetus albicilla.
Haliaeetus albicilla groenlandicus.

Havørnen (Haliaeetus albicilla) er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 244 centimeter. Arten er udbredt over store dele af Europa og Asien og yngler desuden i Grønland, mens dens nære slægtning hvidhovedet havørn findes i resten af Nordamerika. Havørnen vendte i 1995 tilbage som dansk ynglefugl efter mange års fravær.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Havørnen er 78-102 cm med et vingefang på 180-244 cm. Forkrop og hoved er i lysegule eller gråbrune farver, mens undersiden er ensartet mørk. Halen er hos de voksne fugle karakteristisk hvid, ligesom vingerne har hvide dækfjer.

Havørn i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Havørnen er en forholdsvis sjælden fugl i Danmark, idet den oprindelige bestand blev udryddet herhjemme i 1917, men den genindvandrede i 1995 og bestanden er nu jævnt stigende. I 2012 registrerede Dansk Ornitologisk Forening således 48 havørnepar med rede, hvilket var 11 par flere end det foregående år [2]. I 2013 var tallet steget til 54 registrerede par, [3] og i 2015 var antallet af registrerede ynglepar yderligere steget til 72 par [4].

Den er udbredt over det meste af landet, men de fleste ynglepar findes i Sønderjylland og i østersøområdet, bl.a. på det sydlige Sjælland og Lolland-Falster. Fuglen ses bedst om vinteren, hvor endnu flere ørne opholder sig i Danmark, især i de sydøstlige egne. På Ørnens Dag den 16. februar 2014 blev der talt 344 havørne,[3] hvilket er en lille nedgang i forhold til året før, hvor man talte 374 havørne og 11 kongeørne.[5]), hvilket kan skyldes den milde vinter det år.[3] Ved tælling i januar 2017 blev 395 ørne optalt, hvilket er det største antal ørne registreret i Danmark. Særligt omkring Limfjorden synes koncentrationen at være høj. Samtidig talte man 14 kongeørne, hvilket får det samlede antal ørne op over 400 individer. Mange er optalt langt fra kendte redesteder.

Ynglepladser[redigér | rediger kildetekst]

Havørnens rede bygges ofte højt til vejrs i ældre træer samt på klippehylder (Bornholm). Den yngler første gang når den er 5-7 år gammel og holder sig gerne til den samme mage hele livet igennem. I begyndelsen af marts lægges 1-3 æg, der udruges i løbet af 38 dage. Efter yderligere 70 dage er ungerne flyvefærdige, men mades alligevel af forældrene i to måneder mere. Herefter har forældre og unger ingen faste bånd mere.

Føde[redigér | rediger kildetekst]

Havørn med fisk

Havørnens primære bytte er fisk og i mindre grad fugle der opholder sig ved vandet. En sjælden gang tager den også pattedyr, der som oftest er ådsler som den finder i vinterperioden.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Flensted, K.N. og Sterup, J. (2019), "Fugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 21. januar 2020
  2. ^ Ehmsen, E., L. Pedersen & I. H. Sørensen (2013): Projekt Ørn. Årsrapport 2012. Dansk Ornitologisk Forening Arkiveret 3. februar 2014 hos Wayback Machine Hentet 16. maj 2013
  3. ^ a b c Jan Skriver: Cirka 350 ørne holder vinter i Danmark - Dansk Ornitologisk Forening
  4. ^ Projekt Ørn Årsrapport 2015 Ehmsen, E., K. Skelmose & T. Nyegaard (2016). Dansk Ornitologisk Forening
  5. ^ Jan Skriver: Næsten 400 ørne holder vinter i Danmark 12. februar 2013

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]