Heinrich Zille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Heinrich Zille
Zille 1922.jpg
self-portrait 1922
Personlig information
Født 10. januar 1858 Rediger på Wikidata
Radeburg, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 9. august 1929 (71 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rudolf Heinrich Zille (10. januar 1858 – 9. august 1929) var en tysk illustrator, karikaturtegner, litograf og fotograf.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Zille blev født i Radeburg nær Dresden, søn af urmager Johann Traugott Zill (Zille siden 1854) og Ernestine Louise (født Heinitz, datter af en minearbejder fra Erzgebirge). I 1867 flyttede hans familie til Berlin, hvor han graduerede fra grundskolen i 1872 og startede som lærling hos litograf.

I 1883 giftede han sig med Hulda Frieske, med hvem han havde tre børn. Hun døde i 1919.

Zille blev bedst kendt for sine (ofte sjove) tegninger, der fanger karakteristika hos mennesker, især "stereotyper", hovedsageligt fra Berlin, og mange af dem blev offentliggjort i den tyske ugesatiriske avis Simplicissimus. Han var den første, der skildrede det desperate sociale miljø i Berlin Mietskasernen (bogstaveligt talt "lejlighedskaserne"), bygninger med nogle gange et dusin personer pr. værelse, der flygtede fra landdistrikterne til den voksende industrielle storby under Gründerzeit, kun for at finde endnu dybere fattigdom i den voksende proletariske klasse.[1]

Hans specielle talent var den skræmmende humoristiske skildring af, hvad der i virkeligheden var ganske usjove livsbetingelser for handicappede tiggere, tuberkuløse prostituerede og tjenestefolk og især deres børn, idet de forsøgte at få det bedste ud af livet og nægtede at give op.

Zille betragte ikke sig selv som en rigtig kunstner: han sagde ofte, at hans arbejde ikke var et resultat af talent, men kun af hårdt arbejde. Max Liebermann promoverede ham dog. Han kaldte ham til Berlin Sezession i 1903, udstillede Zille's arbejder og opfordrede ham til at sælge tegninger - og da Zille mistede sit job som litograf i 1910, opfordrede Liebermann ham til at leve alene af sine tegninger.

Berlins "almindelige folk" havde meget respekt for Zille, og meget sent i livet kulminerede hans berømmelse, da både fattigdom og ytringsfrihed nåede nye højder i de brølende tyvere, med Nationalgalleriet, der købte nogle tegninger i 1921, Kunstakademiet ærede ham med et professorat i 1924, og Gerhard Lamprecht lavede filmen Die Verrufenen baseret på hans tegneseriefigurer og historier i 1925. Hans 70 års fødselsdag i 1928 blev fejret i hele Berlin. Han døde et år senere.

Arv og æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Heinrich-Zille-Park på Bergstraße i Berlin Mitte blev opkaldt til ære for ham af byen Berlin i 1948 og tidligere stod en statue af ham fra værkstedet Paul Kentsch, men statuens befindelse er i dag ukendt, og parken er i dag en legeplads for børn.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]