Hermann Witsius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hermann Witsius

Hermann Witsius.jpg

Personlig information
Født 12. februar 1636Rediger på Wikidata
EnkhuizenRediger på Wikidata
Død 22. oktober 1708 (72 år)Rediger på Wikidata
LeidenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universiteit Leiden,
Utrecht Universitet,
Rijksuniversiteit GroningenRediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, universitetslærerRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Universitetet i Franeker, Universiteit Leiden (1698-1707), Utrecht Universitet (1680-1698)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hermann Witsius (Herman Wits eller på Latin Hermannus Witsius; født 12. februar 1636, død 22. oktober 1708) var en nederlandsk teolog.

Liv og gerning[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Enkhuizen. Han studerede ved universitetet i Groningen, Leiden og Utrecht. Han blev ordineret af ministeriet og blev pastor for Westwoud i 1656 og derefter på Wormer, Goes og Leeuwarden. Han blev successivt professor i guddommelighed ved universitetet i Franeker i 1675 og ved Utrecht Universitet i 1680. I 1698 blev han udnævnt til universitetet i Leiden som efterfølger for den yngre Friedrich Spanheim. Han døde i Leiden.

Teolog[redigér | redigér wikikode]

Mens Witsius i sin teologi sigtede mod en forsoning mellem den da herskende ortodoksi og federalteologi (også kendt som føderalisme), var han først og fremmest en bibelsk teolog. Hans hovedområde var systematisk teologi. Hans hovedarbejde hedder Pagtens økonomi mellem Gud og mennesket (oprindeligt udgivet på latin: De oeconomia foederum Dei cum hominibus, Leeuwarden, 1677). Han blev induceret til at offentliggøre dette værk af hans sorg på kontroverserne mellem tilhængere af Gisbertus Voetius og Johannes Coccejus. Selv om han selv var medlem af den federalistiske skole, var han på ingen måde blind for værdien af kirkens skolelærte dogmatiske system. I sidste ende lykkedes det ham ikke til at glæde nogen af parterne.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Af andre arbejder fik han offentliggjort:

På engelsk foreligger:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]