Teologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Teolog)
Spring til navigation Spring til søgning

Teologi (gr. θεολογία af θεός theós Gud, og λόγος lógos ord eller lære) er læren om og studiet af (evt. forestillinger om) guder og tro, særligt set fra religionens eget synspunkt, modsat religionsvidenskab, der beskriver religion som et kulturelt fænomen. Teologien arbejder primært i en kristen kontekst, men metoderne kan i princippet anvendes i forbindelse med enhver religion. Kristendom er et komplekst fænomen, så teologien bruger derfor mange forskellige videnskabelige metoder til at undersøge kristendommen med. Metoder som teologien deler med andre fag fra universitetet. Det teologiske studie er ikke et religiøst studie, og enhver, uanset personlig religiøsitet, kan studere teologi og arbejde teologisk med religion.[1]

Teologi i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Teologi er det ældste studie i Danmark og kan stadig studeres på Københavns Universitet og Aarhus Universitet. En teologisk kandidatgrad er normeret til seks års fuldtidsstudier og giver ret til betegnelsen cand.theol.. En teologisk kandidatgrad er normalt et krav for at blive ansat som præst i den danske folkekirke. Dog er flere præster i folkekirken ikke uddannet teologer, ligesom ikke alle teologer bliver præster.

Religiøs teologi[redigér | redigér wikikode]

Eftersom Teologi på Københavns og Aarhus universitet ikke er religiøse studier i sig selv, men derimod religionsneutrale, er der opstået flere uafhængige teologiske uddannelser i Danmark, hvor den studerendes egen religiøse overbevisning og tradition er udgangspunktet. Den 1. september 2005 startede en bacheloruddannelse i teologi på folkekirkens evangelisk-lutherske grundlag op ved Menighedsfakultetet i Aarhus. Denne bacheloruddannelse er i dag på 4 1/2 år og tilknyttet University of South Africa. I København findes der Dansk Bibel-Institut, som er akkrediteret gennem Fjellhaug International University College. De to institutioner tilbyder forskellige teologiske uddannelser af varierende længde, begyndende fra et år og op til en seksårig kandidateksamen i tværkulturel kristen mission. Begge uddannelser fungerer desuden også som supplement til de studerende på de statslige fakulteter.

I frikirkeligt regi findes der to religiøse teologiske uddannelser. En nordisk leder- og teologiuddannelse i København, kaldet SALT, Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi, som er tilknyttet lignende skoler i Malmö, Örebro og Oslo, og som tilbyder teologiske lederuddannelser af maksimalt tre års varighed. Desuden er det også muligt at tage en Bachelor og Master i præstegerningen (ministry) på Mariager Højskole og Kolding Internationale Højskole, gennem en uddannelsesaftale med Harvest Bible College i Melbourne, Australien.

På flere forskellige bibelhøjskoler i Danmark tilbydes forskellige religiøse teologiske fag, specielt til lægfolk og unge. Det drejer sig om bibelskolerne:

Teologiske discipliner[redigér | redigér wikikode]

Til den videnskabelige teologi knytter der sig en række forskellige discipliner:

Teologiske bevægelser[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Religionsundervisning i Danmark