Hestefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hestefamilien
Hest foto Uwe Kils
Hest
foto Uwe Kils
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Perissodactyla
(Uparrettåede hovdyr)
Familie Equidae
Gray, 1821
Hjælp til læsning af taksobokse

Hestefamilien (Equidae) er den taksonomiske familie, der omfatter heste og beslægtede dyr, det vil sige de nulevende heste, æsler og zebraer samt mange andre arter, der kun er kendt fra fossiler. Alle nulevende arter findes i slægten Equus. Hestefamilien hører til ordenen uparrettåede hovdyr sammen med tapirer og næsehorn.

Evolution[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Hestens evolution.

De ældst kendte fossiler af Equidae stammer fra den tidlige eocæn, for 54 millioner år siden. De blev tidligere henført til slægten Hyracotherium, men typearten for denne slægt menes nu at tilhøre en anden familie. De øvrige arter er derfor nu i andre slægter. Disse tidlige medlemmer af Equidae var rævestore dyr med tre tæer på bagbenene og fire tæer på forbenene. De var planteædrere, der levede af ret bløde planter, og de var allerede udviklet til løb. Kompleksiteten af deres hjerner antyder, at de allerede var vagtsomme og intelligente dyr.[1] Senere udviklede arter havde færre tæer og tænder, der var bedre egnet til græs og anden hård plantekost.[2]

Familiens medlemmer blev relativt forskelligartede under miocæn, med mange nye arter. På dette tidspunkt var de mere hestelignende med den typiske kropsbygning kendt fra nutiden.[3] Mange af disse arter støttede med hovedparten af deres kropsvægt på deres midterste tå (tredje tå), mens de andre blev reducerede og kun knapt rørte jorden. Den eneste overlevende slægt Equus var kommet til i den tidlige pleistocæn og spredte sig hurtigt til store dele af verden.[4]

Klassifikation[redigér | rediger kildetekst]

Skeletter
Protorohippus
Hipparion
Equus (Przewalskihest)

† angiver uddøde taxa.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Palmer, D., red. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. s. 255. ISBN 1-84028-152-9.
  2. ^ Encyclopaedia Britannica:Eohippus
  3. ^ MacFadden, B. J. (18. marts 2005). "Fossil Horses--Evidence for Evolution". Science. 307 (5716): 1728-1730. doi:10.1126/science.1105458. PMID 15774746.
  4. ^ Savage, RJG & Long, MR (1986). Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File. s. 200–204. ISBN 0-8160-1194-X.


Wikimedia Commons har medier relateret til: