Hex (brætspil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hex
Også kendt som:
Polygon
Con-tac-tix
Designer Piet Hein (1942)
John Nash (1947)
Udgiver Parker Brothers (Hasbro)
Piet Hein A/S
Udgivelsesår 1952
Antal spillere 2
Aldergruppe 4+
Opsætningstid 1 min.
Spilletid 15 min.
Kompleksitet Simpelt
Tilfældighed Ingen
Vigtige færdigheder Taktik, Strategi
Hex - The Zig-Zag Game - Parker Brothers - 1950

Hex er et abstrakt spil opfundet af Piet Hein. Det har meget simple regler og er nemt at lære men viser sig at være meget vanskeligt at mestre – ikke mindst for computere. Spillet har desuden nogle spændende matematiske egenskaber.

Regler[redigér | rediger kildetekst]

Spilles på et rombeformet bræt bestående af sekskantede felter. Standardbrættet, som givet af Hein, har 11×11, men enhver størrelse er mulig. To spillere skiftes til at besætte et felt efter eget valg. Vinder er den, der forbinder sit par af modstående sider og dermed forhindrer den anden i at gøre det samme.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hex blev første gang præsenteret for offentligheden i en artikelserie i Politiken i perioden 26. december 1942 til 14. april 1943. Piet Hein kaldte først spillet for Polygon men ændrede det til Con-Tac-Tix i forbindelse med en produktion af Skøde Skjern A/S.

I 1948 genopfandt John Forbes Nash spillet som studerende på Princeton University og gjorde det populært blandt de medstuderende. Parker Brothers markedsførte det i 1952 under navnet Hex efter at Martin Gardner havde skrevet om det i sin klumme om rekreativ matematik i Scientific American.

Matematiske egenskaber[redigér | rediger kildetekst]

Det kan bevises, at Hex ikke kan ende uafgjort. Det skyldes brættets opbygning hvor højst tre felter mødes i hvert punkt. Denne egenskab viser sig at implicere Brouwers fixpunktssætning om kontinuerte funktioner i kompakte rum.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Hex – for andre betydninger.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: