John Forbes Nash

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Forbes Nash
Personlig information
Født 13. juni 1928(1928-06-13)
Bluefield, West Virginia i USA
Død 23. maj 2015 (86 år)
Monroe Township, New Jersey, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA
Bopæl USA
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Institute for Advanced Study, Carnegie Institute of Technology (nu del af Carnegie Mellon University)
Akademisk vejleder Albert W. Tucker
Forsknings­område Matematik og økonomi
Arbejdssted Massachusetts Institute of Technology, Institute for Advanced Study (Princeton)
Kendt for Nash-ligevægt
Nomineringer og priser
Udmærkelser John von Neumann Theory Prize (1978, med Carlton E. Lemke)
Nobelprisen i økonomi (1994)
Abelprisen (2015)
Nobelpris   Økonomi 1994
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Forbes Nash, Jr. (født 13. juni 1928, død 23. maj 2015) var en amerikansk matematiker. Hans arbejde inden for spilteori, differentialgeometri og partielle differentialligninger har givet indsigt i nogle af de faktorer, der styrer begivenhederne i komplekse systemer i hverdagslivet. Hans teorier bruges i dag inden for økonomi, datalogi, evolutionær biologi, kunstig intelligens, politik og militær teori.

Han modtog Nobelprisen i økonomi i 1994 sammen med Reinhard Selten og John Harsanyi for sit fundamentale bidrag til økonomisk spilteori. I 2015 modtog han sammen med Louis Nirenberg Abelprisen, der ofte omtales som matematikkens Nobelpris.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Nash kom til Princeton University i 1948 og genopfandt samme år spillet hex. Hans ph.d.-afhandling fra Princeton var et 28-siders skrift om ikke-kooperativ spilteori, der indeholdt definitionen af og en oversigt over kernebegrebet Nash-ligevægt - som er den ligevægt, der opstår i spilsituationer, når alle spillere opfører sig optimalt, givet de andre spilleres adfærd.

Nash led af paranoid skizofreni, hvilket var årsagen til at han flere gange var tvangsindlagt på psykiatriske hospitaler.

I 1978 blev Nash tildelt John von Neumann-prisen, den førende pris inden for operationsanalyse, for sit arbejde. Han delte prisen med Carlton E. Lemke.

I 1994 modtog han Nobelprisen i økonomi sammen med Reinhard Selten og John Harsanyi "for deres banebrydende analyse af ligevægte inden for spilteori".[1]

I 2015 modtog han sammen med Louis Nirenberg den prestigefyldte norske Abelpris, der tildeles fremragende matematikere, for "slående og fruktbare bidrag til teorien for ikkelineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse".[2]

Nash omkom i en trafikulykke den 23. maj 2015, sammen med sin kone Alicia, i delstaten New Jersey.[3]

Populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

Filmen Et smukt Sind [4] er inspireret af Nashs liv og skizofreni. Den blev godt modtaget af kritikerne, men er blevet kritiseret for sin ukorrekte skildring af nogle aspekter af hans liv, især hans "anden familie" og en søn født uden for ægteskab. Imidlertid har filmskabere erklæret, at filmen ikke var ment som en bogstavelig gengivelse.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 1994". Nobelstiftelsen. Hentet 4. maj 2015.
  2. ^ "The Abel Prize Laureate 2015". The Norwegian Academy of Science and Letters. Arkiveret fra originalen 16. juni 2019. Hentet 25. marts 2015.
  3. ^ ritzau (24. maj 2015). "Verdenskendt matematiker død i bilulykke". DR. Hentet 24. maj 2015.
  4. ^ IMDb – Et smukt sind

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]