Hjælp:Versionssletning/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er et udkast til en ny version af hovedsiden. Den er ikke en gældende politik eller norm.
Denne side i en nøddeskal
Versionssletning er en funktion der bruges til at skjule voldsomt upassende indhold fra en artikels redigeringshistorik. Funktionen er tilgængelig for administratorer, men den må kun bruges jævnfør med kriterierne beskrevet på denne side.

Versionssletning (også kaldet RevisionDelete i MediaWiki-softwaren) er en administrativ funktion som bruges til at skjule individuelle dele af en sides redigeringshistorik eller en log. Funktionen bør bruges sparsomt og kun jævnfør med kriterierne beskrevet længere nede. Versionssletning kan skjule indholdet af en redigering, hvilken bruger der lavede redigeringen, eller redigeringsopsummeringen. Enhver administrator kan behandle anmodninger om versionsletning eller kritik af tidligere versionssletninger (disse kan indbringes her). Hvis det drejer sig om særligt følsomt materiale kan man kontakte en administrator via e-mail for at undgå at personlige oplysninger bliver fremvist for endnu flere brugere.

[Muligvis et afsnit her]

Kriterier for versionssletning[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia er en fri encyklopædi som alle kan redigere, derfor vil der altid være en grad af ukonstruktive eller upassende redigeringer. Det er dog ikke alle af disse redigeringer som skal udsættes for versionssletning. Hovedreglen er at tidligere redigeringer og logs skal være tilgængelige for alle, og versionssletning er derfor undtagelsen, ikke reglen.

  1. Tydelig brud på ophavsretten som kan fjernes uden at fjerne legitimt indhold indsat af andre bidragsydere. Hvis sletning af en version vil medføre at bidrag som ikke bryder ophavsretten går tabt kan dette kriterie ikke bruges. Yderlige info kan findes på Wikipedia:Ophavsret.
  2. Voldsomt chikanerende, nedladende eller stødende indhold som ikke har nogen værdi eller relevans for encyklopædien, eller indhold som ikke overholder kriterierne for biografier. Det kan blandt andet være injurier, personlig information som telefonnumre/privat adresse eller voldsomt nedladende indhold som ikke har encyklopædisk værdi, men ikke rent faktuelle ting. "Normal(e)" uhøflighed, løgne og personangreb er ikke dækket af dette kriterie. Når chikanesider med groft upassende navne bliver slettet må artikelnavnene også gerne fjernes fra sletnings- og flytteloggen.
  3. Rent forstyrrende indhold som ikke har nogen relevans for projektet. Dette dækker både over indholdet i kriterie 2, men også ting som trusler, ondsindet HTML eller CSS-kode, shock-sider, svindel-sider, links til kendte malware-sider og links til websider som truer eller nedgør individer eller grupper uden at opfylde et konstruktivt formål.
  4. Ukontroversiel oprydning, altså versionssletning (eller ændringer af disse) som tydeligvis ikke vil føre til indvendinger fra andre bidragsydere. Det kan for eksempel være utilsigtede fejl i tidligere versionssletninger, ændringer i verssionssletning baseret på konsensus eller lignende ændringer. Hvis der er nogen som helst tvivl om hvorvidt en handling under dette kriterie vil føre til kontrovers er det bedst at vende det med fællesskabet først, for eksempel på landsbybrønden.
  5. Handlinger baseret på konsensus. Det er nok relativt sjældent at en debat om et enkelt tilfælde af versionssletning opstår, men hvis der af en eller anden grund opstår bredt konsensus om at verssionsslette en del af en log kan dette også bruges som begrundelse. Dog er det vigtigt at alle der deltager i diskussionen forstår at verssionssletning skal bruges sparsomt og ikke kan anvendes i alle tilfælde.

Sletning af log-indhold[redigér | rediger kildetekst]

Udover at slette dele af en redigeringshistorik kan værktøjet også bruges til at slette indlæg i en log, f.eks. blokeringsloggen. Blokeringsloggen skal som udgangspunkt være tilgængelig for alle da tidligere blokeringer, bandlysninger og andre administrative handlingers begrundelse skal kunne henvises til, uanset hvor lang tid der er gået fra at de skete. Det betyder at hvis en hypotetisk administrator blokerer nogen og skriver noget nedladende eller ukonstruktivt i blokeringsbegrundelsen, så skal den ikke skjules, da sådanne ting skal bruges i eventuelle vurderinger af administratorens handling. Denne undtagelse eksisterer for at beskytte imod eventuelle situationer hvor en administrator skjuler kritisable handlinger for at beskytte sig selv. Flytteloggen og sletningsloggen er dog stadigvæk dækket af kriterierne 1-5.

Andre ting at være opmærksom på[redigér | rediger kildetekst]

Det er lige meget om målet for chikane/trusler etc. kan identificeres:

Kriterie 1 og 2 omhandler indhold som f.eks. trusler, chikane og andet nedladende indhold rettet mod personer eller grupper. Dette betyder dog ikke at det skal være tydeligt hvilken gruppe eller person det er rettet mod, men derimod blot at man kan se at det er rettet mod dem. For eksempel kan chikanerende indhold være rettet mod en person som ikke er kendt i den bredere offentlighed men som nemt vil kunne identificeres ved navn af mennesker som er en del af det fællesskab (skole, by, kommune, forening) personen færdes i. Det betyder altså at en administrator ikke behøver at kunne identificere målet for disse angreb, men blot kan konstatere at det er ment som et angreb. Dog gælder kravene om grovhed i kriterie 1 og 2 fortsat.

Sletning/skjul af brugernavne i redigeringsloggen

Som hovedregel bør man ikke skjule brugernavnet på en bruger samtidigt med at man bevarer indholdet. Det er vigtigt at kunne identificere hvilken bruger der har lavet hvilken redigering, så hvis indholdet fortsat er synligt bør brugernavnet også være det. Der er dog enkelte undtagelser: Hvis redigeringen ikke indeholder noget som kan attribueres til brugeren selv (brud på ophavsret, plagiat, volapyk/nonsens) og derfor alligevel skal fjernes i sin helhed, eller hvis en bruger kommer til at lave en redigering mens de er logget ud af deres konto og gerne vil beskytte deres privatliv.