Hoboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hoboken (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Hoboken)
Hoboken
Hoboken Rediger på Wikidata
Hoboken NJ photo D Ramey Logan.jpg
Overblik
Land USA USA
Borgmester Ravinder Bhalla Rediger på Wikidata
Delstat New Jersey
County Hudson
Grundlagt 9. april 1849 Rediger på Wikidata
Postnr. 07030 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 60.419 (2020)[1] Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone Eastern Time Zone Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 8 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.hobokennj.gov
Oversigtskort
New Jerseys beliggenhed i USA
New Jerseys beliggenhed i USA
Hudson Countys beliggenhed i New Jersey
Hudson Countys beliggenhed i New Jersey

Hoboken er en by i Hudson County i New Jersey. Byen ligger ved Hudsonfloden lige over for Manhattan. Hoboken har 60.419(2020)[1] indbyggere og er en del af New Yorks storbyområde.

Byen indeholder Hoboken Terminal, der er en større transporthub i regionen og Stevens Institute of Technology, der er et af de ældste tekniske universiteter i USA.

Byens havn var tidligere en integreret del af New Yorks/New Jerseys havn og hjemsted for flere industrivirksomheder op gennem det 20. århundrede. Mod slutningen af det 20. århundrede har byen ændret karakter fra at være et arbejderkvarter til at være en del af New Jerseys såkaldte Guldkyst med mange dyre lejligheder og butikker.[2]

Hoboken spiller en rolle i baseballs historie, idet den første officielle baseballkamp i USA anses for at have fundet sted i byen den 19. juni 1846, hvor "New York Nine" vandt 23-1 over Knickerbockers i fire innings.

Hoboken husede i begyndelsen af 1900-tallet terminaler for Hamburg-Amerika Linie og Norddeutscher Lloyd og var et vigtigt knudepunkt for skibstraffikken over Nordatlanten. Den 30. juni 1900 omkom mindst 326 mennesker i en brand i Hoboken, da en brand i dokkene spredte sig til de tyske oceanlinere SS Saale, SS Main og SS Bremen.

Hoboken er Frank Sinatras fødested, og har en park opkalt efter ham. Filmen On the Waterfront med Marlon Brando i en af hovedrollerne blev indspillet i Hoboken.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.nj.gov, hentet 22. januar 2022.
    2020 United States Census, hentet 1. januar 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ Martin, Antoinette. "Less Luster on the ‘Gold Coast’", The New York Times, October 29, 2010. Accessed September 24, 2012. "In Hoboken the inventory was just over nine months. In Jersey City it had swelled to 17.6 months."

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Panorama over Manhattan fra Pier A i Hoboken.
USA's geografiSpire
Denne artikel om USA's geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi