Hoh-regnskoven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mosbegroede ahorntræer i regnskoven

Hoh-regnskoven er den største af de få tempererede regnskove, der findes i verden. Regnskoven ligger på Olympichalvøen i den vestlige del af staten Washington i USA. En strækning på 38 km af regnskoven langs Hoh-floden ligger i Olympic National Park, og denne del af skoven er beskyttet mod kommerciel udnyttelse. Størstedelen af regnskoven, uden for nationalparken, mellem denne og havet, er blevet skovet inden for det seneste århundrede. Olympic National Park er på UNESCO's Verdensarvsliste, ikke mindst på grund af regnskoven.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Vestamerikansk Hemlock i Hoh-regnskoven.

Området har tempereret kystklima med milde vintre og forholdsvis kølige somre. Temperaturen i regnskoven kommer sjældent under frysepunktet om vinteren, og vil kun sjældent komme over 27 grader om sommeren. Til gengæld falder der meget nedbør, mest som regn, og det er ofte tåget om sommeren. Den gennemsnitlige årlige nedbørsmængde ligger mellem 3.600 og 4.200 mm. Til sammenligning falder der i Danmark omkring 700 mm årlig nedbør. Mest regn falder der i vintermånederne, med et gennemsnit på 400 mm (Danmark: ca. 55 mm). Om sommeren er der forholdsvist tørt med en gennemsnitslig månedlig nedbørsmængde på 80 mm (Danmark ca. 63 mm). Forår og efterår ligger nedbørsmængden omkring 325 mm pr. måned (i Danmark hhv. 45 mm og 76 mm). I det sene efterår, om vinteren og i det tidlige forår forekommer der ofte oversvømmelser, når Hoh-floden går over sine bredder. Her afsættes nye områder med alluvium, som hurtigt bliver bevokset med Oregon-El. Oversvømmelserne får store træer til at falde i floden, og medvirker derfor til at skabe meget varierende habitater.

Flora[redigér | redigér wikikode]

Bevoksningen i regnskoven domineres af Sitka-Gran og Vestamerikansk Hemlock. Begge træer kan blive meget høje, op mod 95 meter og meget tykke (op mod 7 meter i omkreds) under de forhold, som findes i regnskoven. I skoven vokser også Douglasgran, Kæmpe-Thuja, Kæmpe-Løn, Oregon-El, Vin-løn og Vestamerikansk Balsampoppel.

Fauna[redigér | redigér wikikode]

Skoven er også hjem for en righoldig fauna, blandt andet Stillehavs-træfrø, Nordamerikansk Plettet Ugle, Rødlos, Puma, Vaskebjørn, Amerikansk sortbjørn, Roosevelt Wapiti og Sorthalet Rådyr. Desuden Odder, Springmus og Spidsmus. Desuden adskillige fugle så som Amerikansk sortspætte, Gærdesmutte, Rødhals og Ravn.

Diverse[redigér | redigér wikikode]

Fra Hall of Mosses

I nationalparken ligger en parkbetjent-station, og tæt ved denne udgår to vandrestier, Hall of Mosses og Spruce Nature Trail. Her ses ud over de meget høje træer også mange varianter af svampe, Ulvefod, mosser og mange bregner.

Udover Hoh-regnskoven ligger også to andre tempererede regnskove på Den Olympiske Halvø, nemlig Quinault Regnskoven og Queets Regnskoven. Førstnævnte ligger i dalen, der dannes af Quinault-Floden, og dalen kaldes Regnskovskæmpernes Dal på grund af de mange, meget høje træer, der findes her. Blandt andet rummer skoven fem af verdens ti højeste Douglasgraner. Desuden findes verdens højeste eksemplarer af Vestamerikansk Hemlock og Kæmpe-Thuja.

Eksterne referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 47°51′41″N 123°55′30″V / 47.8614°N 123.925°V / 47.8614; -123.925