Olympic National Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Olympic National Park
Westpeak.jpg
Ligger i USA
Område Washington
Nærmeste by Port Angeles, Clallam County
Areal 3.733 km²
Oprettet 29. juni 1938
Årligt besøgstal 2.749.197 (2006)
Oversigtskort

Olympic National Park er en nationalpark, et biosfærereservat og et verdensarvsområde på halvøen Olympic i delstaten Washington i USA. Parken blev etableret 29. juni 1938, og er på 3.733 km². De vigtigste naturattraktioner i parken er uberørt natur i tre meget forskellige biotoper: Stillehavskystlinjen, Olympic Mountains og den tempererede regnskov.

En dataanimation af landskabet

Den gletsjerdækkede bjergkæde Olympic Mountains, hvis højeste toppe Mount Olympus (2.428 moh.) og Mount Deception (2.374 moh). ligger med udsigt til regnskovene Hoh og Quinault, som er det vådeste område i de kontinentale USA. Kystlinjen på 117 km er ubeboet, med undtagelse af to stammesamfund ved hvert sit flodudløb.

På vestsiden af bjergene ligger de tempererede regnskove med meget mose, hovedsageligt nåletræer, som opfanger nedbøren fra Stillehavet.

Dyre- og plantelivet i området har flere endemiske arter, på grund af bjergenes afgrænsende roll, f.eks. murmeldyret Marmota olympus.

Præsident Theodore Roosevelt udformede Olympic National Monument i 1909, primært for at beskytte den tilbageværende stamme af wapiti-underarten Cervus canadensis roosevelti. Området fik nationalparkstatus i 1938. I 1976 blev parken et internationalt biosfærereservat og i 1981 kom den på verdensarvslisten. I 1988 fik 95% af arealet i parken en forstærket beskyttelse som Olympic Wilderness under Washington Park Wilderness Act [1].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Panorama over Ruby Beach i Olympic National Park.
:Image:Ruby Beach, Olympic National Park, on a Late September Afternoon.jpg
Panorama over Ruby Beach i Olympic National Park.