Ravn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ravn (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ravn)
Ravn
Corvus corax (NPS).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Corvidae (Kragefugle)
Slægt Corvus
Art C. corax
Videnskabeligt artsnavn
Corvus corax
Linnaeus 1758
Kort
Ravnens udbredelsesområde.
Ravnens udbredelsesområde.
Hjælp til læsning af taksobokse
Gnome-speakernotes.svg
Lyde fra en ravn, Acadia National Park, Maine

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Ravnen (Corvus corax) er stor sort kragefugl.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Ravnen kendes på sin kulsorte fjerdragt, sit kraftige næb og sin størrelse i forhold til de andre kragefugle: Ravnen måler ca. 65-70 cm i længden og har et vingefang på 120-150 cm. I flugten kendes ravnen på sin kileformede hale. Også fødderne er sorte. Fjerdragten kan changere i det blå-grønne.

Ravnene i Island og på Færøerne har været isolerede så længe, at de i dag ser lidt anderledes ud, end ravnene andre steder.

Ravnen har et bredt lydspektrum fra små, klare kluk over gutturale, rullende "rrhuu" til det mere karakteristiske gutturale "krårk", der kan høres over store afstande.

Forveksling[redigér | redigér wikikode]

Ravnen kan forveksles med andre kragefugle, men både næb, hoved og halsparti er kraftigere og rager frem på den flyvende fugl, mens halen også er kileformet.

Ravnens intelligens[redigér | redigér wikikode]

Kragefugle er blandt de fugle med størst intelligens. Professor Nicola Clayton og hendes mand Nathab J. Emery lavede i 1998 et forsøg, der viser, at ravne på mange måder er mere intelligente end chimpanser. Forsøget viste, at ravne har en episodisk hukommelse, som tidligere er betragtet som unik menneskelig, og som selv ikke vores nærmeste slægtninge chimpanserne har.[1]

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Ravnen findes som standfugl over store dele af den nordlige halvkugle og i arktiske egne som Grønland. Den er en sjælden gæst i tæt befolkede områder.

Ravnen er totalfredet i Danmark, hvor den har været tæt på udryddelse med kun 16 par i 1950.[2] Efterhånden er den i hele landet ved at vende tilbage til sit oprindelige udbredelsesområde. Ravnen er endda blandt de danske fuglearter, der ifølge en undersøgelse har haft den største fremgang i perioden 1999-2011. Der menes nu at yngle mere end 1000 par.[3]

Føde[redigér | redigér wikikode]

Ravnen er opportunistisk og næsten omnivor (altædende). Den foretrækker animalsk føde: ådsler, syge dyr, æg og unger, men ses også æde affald. Mus og rotter er en del af ravnenes kost.

Yngel[redigér | redigér wikikode]

Corvus corax

Parrene yngler enkeltvis. Ravnen er pga. menneskets forfølgelser en sky fugl, og den anbringer sin rede på stejle, utilgængelige og afsides beliggende steder. Normalt lægger ravnen 4-5 æg.

Kulturhistorie og mytologi[redigér | redigér wikikode]

To ravne, kaldet Jubilee and Munin, ved Tower of London.

Megen overtro er knyttet til ravnen; overtro der går tilbage til Odins ravne, Hugin og Munin. Ravnen og kragen er naturens skraldemænd, hvad der tit har gjort dem upopulære.

Ravnen har som ådselæder fået et dårligt ry. Den har betydning i den nordiske mytologi, og dens navn indgår i flere hundrede stednavne i Danmark. Ravnen var en fugl, der varslede død og ulykke.

Ravnen er tidligere blevet holdt som jagtfugl på samme måde som falk og høg, men den var mindre anset end dem. Ravnens jagtform er brutal: det første, den gør, er at hakke øjnene ud på byttet, uanset om det er levende, eller om det er et ådsel; så er det lettere for ravnen at få bugt med dyr, som er større end den selv. Den jagtform har været med til at stemple ravnen som skadedyr.

Ravnen er standfugl. Det er muligt for mennesker at genkende de enkelte fugle, og de kan blive halvtamme. Unger taget fra reden kan tæmmes og endda lære ord, men de tamme ravne er besværlige på grund af deres tilbøjelighed til at stjæle blanke ting.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Illustreret videnskab nr. 6/2009
  2. ^ Dansk Ornitologisk Forening. Ravn (Corvus corax). Arkiveret fra originalen 2009-06-01. Hentet 2013-10-07. 
  3. ^ Knud N. Fledsted, Nathia Brandtberg: Danmarks fugle skrevet i mandtal, side 11-14, fugle & natur 2, 2014. Dansk Ornitologisk Forening.