Holakrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Holakrati er en social teknologi og et organisatorisk governancesystem, hvor myndighed og beslutningstagning er distribueret i et holarki af selvorganiserende hold i stedet for at blive et managementhierarki.[1] Holakrati er blevet anvendt i erhvervsliv og velgørende organisationer i Australien, Frankrig, Tyskland, New Zealand, Schweiz, Storbritannien og USA.[2]

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Det holakratiske system har oprindelse fra Ternary Software, et firma fra Exton, Pennsylvania, som var kendt for at eksperimentere med mere demokratiske organisatoriske governanceformer.[3] Ternary founder Brian Robertson distilled the best practices into an organizational system that became known as Holacracy in 2007.[4] Robertson udviklede senere Holacracy Constitution[5] i 2010, hvor han lavede systemets kerneprincipper og drift og har støttet firmaer i at anvende det. I juni 2015 udgav Robertson en bog, Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World, som beskriver hvordan holakrati driftes og dets detaljer.

Termen holakrati er afledt af holarki. Begrebet holarki blev dannet af Arthur Koestler i hans bog The Ghost in the Machine fra 1967. Holarki er bl.a. afledt af ordet holon (Greek: ὅλον, holon neuter form of ὅλος, holos "whole"; "holokrati" ville have været mere regulært) og betyder enheder, som er autonome og lokale, men også afhængig af det større hele - som enheden er en del af.[6] Dermed er et holarki et hierarki af selvregulerende holoner, som både fungerer som autonome enheder og som afhængige dele.[6]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rudd, Olivia (2009-04-24). Business Intelligence Success Factors: Tools for Aligning Your Business in the Global Economy. John Wiley & Sons.
  2. ^ Röll, Martin (2015). "Organisations running on Holacracy". structureprocess.com. Hentet 23. januar 2015.
  3. ^ Badal, Jaclyne (23. april 2007). "Can a Company Be Run as a Democracy?". Wall Street Journal.
  4. ^ Robertson, Brian (juni 2007). "Evolving Organization". Integral Leadership Review. 7 (3).
  5. ^ holacracy.org: Holacracy Constitution
  6. ^ a b Koestler, Arthur (1967). The Ghost in the Machine. Penguin Group.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]