Horsens Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Horsens Kirke
Nordenskirker Horsensvend01.jpg
Horsens Kirke
Generelt
Opført Senromansk tid
Geografi
Adresse Horsens Kirkevej 30, 9310 Vodskov
Sogn Horsens Sogn
Pastorat Horsens-Hammer Pastorat
Provsti Aalborg Nordre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Aalborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.langholtkirke.dk
Oversigtskort

Horsens Kirke ligger i byen Langholt, Horsens Sogn, Aalborg Kommune; indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Kær Herred, Horsens-Hammer Kommune, Ålborg Amt.

Koret og østpartiet af skibet blev opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. I sengotisk tid blev korets mure forhøjet, skibet blev forlænget mod vest og det snævre tårn blev opført; tårnet er et Styltetårn og har oprindelig haft åben underdel, som senere er blevet lukket. I 1500-tallets første halvdel blev en tilbygning opført mod syd af genanvendte kvadre og munkesten, tilbygningen har formodentlig fungeret som gravkapel men er senere blevet sat i forbindelse med skibet ved en affladet rundbue, sydgavlen er ommuret i 1700-tallet og bærer navnetræk for Schack Vittinghof Greve Holck, der ejede Sønder Elkær og Gammel Vraa og som døde i 1776. Våbenhuset er fra slutningen af 1800-tallet. Kirken fik nyt våbenhus mod nord i 1970 og blev restaureret i 1986.

Kirkerummet

Skibet har bjælkeloft, koret fik indbygget krydshvælv i sengotisk tid. Altertavlen i renæssance har i storfeltet et maleri efter Knud Larsens altertavle i Sankt Markus KirkeFrederiksberg i København. Prædikestolen er en lektorieprædikestol fra 1609, som oprindelig har siddet i korbuen, sidepanelerne er nu ophængt på skibets vægge, i felterne ses Kristus og de tolv apostle. I kirken ses et sengotisk krucifiks. I skibets vestende har man bevaret den tidligere herskabsstol fra 1642.

Den romanske døbefont af granit har glat kumme og en fod formet som trapezkapitæl.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]