Hush

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hush
Genre Pop, ountry, countrypop
Aktive år 1997 -
Pladeselskab Universal Music
Medlemmer Dorthe Gerlach
Michael Hartmann
Eksterne henvisninger
Hush.dk

Hush er en dansk popduo der har eksisteret siden 1997, duoen består af sangeren Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann. Gruppens debutalbum, A Lifetime, udkom i 2004. Siden har de udgivet fire albums, hvoraf det seneste, Sand, udkom i 2017.

Duoen har været nomineret til adskillige Danish Music Awards.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Michael Hartmann har en fortid som musiker for Marie Frank, men fik i 1997 lyst til at arbejde med egne ideer. Han fik kontakt med Dorthe Gerlach, og de dannede i første omgang en gruppe med tre andre musikere, som spillede mere tempofyldt og rocket musik, end de senere er blevet kendt for. Gruppen havde hjemme i Randers, men efter tre år blev de to enige om at satse på en mere nøgen og inderlig musik, og de flyttede til København. Her forsøgte de i længere tid at få en pladekontrakt, men på trods af de fik nummeret "If I Was" med på soundtracket til filmen Monas verden i 2001, og det blev Ugens UundgåeligeP3, havde duoen ikke held med at få en kontrakt.

Duoen besluttede sig for at tage til en showcase i London i 2002, hvor de spillede for en række engelske branchefolk. En konsekvens af dette blev, at de fik en engelsk manager. I begyndelsen af 2003 drog de til Nashville for at udveksle ideer med amerikanske sangskrivere, og dette bekræftede dem i, at de havde et særligt musikalsk udtryk.[kilde mangler] Endnu en showcase i London gav fine anmeldelser i den engelske musikpresse, og omsider fik de kontrakt med pladeselskabet Universal. I 2004 udkom omsider det første album, A Lifetime, der gav guldplade for et salg på over 20.000 eksemplarer i Danmark.

Siden har gruppen turneret meget i Danmark samt forskellige andre lande, herunder Canada. Gruppen har også spillet som opvarmning for Turin Brakes og Stephen Fretwell i 2005 samt Jamie Cullum i 2006.

I 2005 indgik duoen en aftale med bilfirmaet VW om brugen af sangen "Lovestruck" fra det første album i reklamefilm over hele Europa.

Musikken[redigér | redigér wikikode]

Gruppens musik er præget af simpel instrumentering, der akkompagnerer Dorthe Gerlachs stemme. Sangene adskiller sig en del fra andre danske navnes sange midt i 2000'erne med melankoli uden at være hulkende.[kilde mangler] Gruppen adskiller sig også fra andre navne ved at bruge instrumenter, der er utraditionelle i popmusik, så som mandolin, banjo og mellotron.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

År Album Højeste placering Certificering
Danmark
[1]
2004 A Lifetime 1
2007 For All the Right Reasons 3
2008 Backroads 11
2011 Dark Horse 14
2017 Sand 6

Livealbum[redigér | redigér wikikode]

  • Live I Koncertsalen – Med DRs Underholdningsorkester (2012)

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Gruppen fik ved Danish Music Awards i 2005 nomineringer i ikke mindre end fem kategorier, dog uden at vinde.

De vandt endvidere den europæiske Border Breaker-pris i 2005 som en af de europæiske kunstnere, hvis debutalbum har solgt mest i EU uden for eget land.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "danishcharts.com - Discography Joey Moe". Hitlisten. Hung Medien. Hentet 26. februar 2012. 
  2. ^ "Guld og platin april". IFPI Danmark. 18. maj 2005. Hentet 1. oktober 2017. 
  3. ^ "Guld og platin i april". IFPI Danmark. 1. maj 2008. Hentet 1. oktober 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]