Hush

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hush
Genre Pop
Aktive år 1997 -
Medlemmer Dorthe Gerlach
Michael Hartmann
Eksterne henvisninger
Hush.dk

Hush er en dansk popduo der har eksisteret siden 1997, duoen består af sangeren Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Michael Hartmann har en fortid som musiker for Marie Frank, men fik i 1997 lyst til at arbejde med egne ideer. Han fik kontakt med Dorthe Gerlach, og de dannede i første omgang en gruppe med tre andre musikere, som spillede mere tempofyldt og rocket musik, end de senere er blevet kendt for. Gruppen havde hjemme i Randers, men efter tre år blev de to enige om at satse på en mere nøgen og inderlig musik, og de flyttede til København. Her forsøgte de i længere tid at få en pladekontrakt, men på trods af de fik nummeret If I Was med på soundtracket til filmen Monas verden i 2001, og det blev Ugens UundgåeligeP3, havde duoen ikke held med at få en kontrakt.

Duoen besluttede sig for at tage til en showcase i London i 2002, hvor de spillede for en række engelske branchefolk. En konsekvens af dette blev, at de fik en engelsk manager. I begyndelsen af 2003 drog de til Nashville for at udveksle ideer med amerikanske sangskrivere, og dette bekræftede dem i, at de havde et særligt musikalsk udtryk. Endnu en showcase i London gav fine anmeldelser i den engelske musikpresse, og omsider fik de kontrakt med pladeselskabet Universal. I 2004 udkom omsider det første album, A Lifetime, der gav guldplade for et salg på over 20.000 eksemplarer i Danmark.

Siden har gruppen turneret meget i Danmark samt forskellige andre lande, herunder Canada. Gruppen har også spillet som opvarmning for Turin Brakes og Stephen Fretwell i 2005 samt Jamie Cullum i 2006.

I 2005 indgik duoen en aftale med bilfirmaet VW om brugen af sangen Lovestruck fra det første album i reklamefilm over hele Europa.

Musikken[redigér | redigér wikikode]

Gruppens musik er præget af simpel instrumentering, der akkompagnerer Dorthe Gerlachs stemme. Sangene adskiller sig en del fra andre danske navnes sange midt i 2000'erne med melankoli uden at være hulkende. Gruppen adskiller sig også fra andre navne ved at bruge instrumenter, der er utraditionelle i popmusik, så som mandolin, banjo og mellotron.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

År Album Højeste placering Certificering
Danmark
[1]
2006 A Lifetime 1
2007 For All the Right Reasons 3
2008 Backroads 11
2011 Dark Horse 14
2017 Sand 6

Livealbum[redigér | redigér wikikode]

  • Live I Koncertsalen – Med DRs Underholdningsorkester (2012)

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Gruppen fik ved Danish Music Awards i 2005 nomineringer i ikke mindre end fem kategorier, dog uden at vinde.

De vandt endvidere den europæiske Border Breaker-pris i 2005 som en af de europæiske kunstnere, hvis debutalbum har solgt mest i EU uden for eget land.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "danishcharts.com - Discography Joey Moe". Hitlisten. Hung Medien. Hentet 26. februar 2012. 
  2. ^ "Guld og platin april". IFPI Danmark. 18. maj 2005. Hentet 1. oktober 2017. 
  3. ^ "Guld og platin i april". IFPI Danmark. 1. maj 2008. Hentet 1. oktober 2017.