Hyrdeøkse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slovakisk dekorativ trækopi af en hyrdeøkse
Imre Thököly med en hyrdeøkse

Hyrdeøksen (slovakisk: valaška, ungarsk: fokos, polsk: ciupaga, rabanica, uobuszek, cekanka, tjekkisk: valaška, rumænsk: baltag, ukrainsk: бартка, топірець) er en lang tynd let økse, der brugtes af hyrder i Karpaterne, især i Slovakiet, Tjekkiet, Polen, Ukraine og Ungarn [1]. En hyrdeøkse var både et værktøj og en stok, der kunne bruges som en let våben. Hyrdeøksen har symbolsk historisk og kulturel betydning og bruges stadig som en rekvisit i mange traditionelle danse, f.eks odzemok.

Histrorisk anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

I Ungarn blev modificerede hyrdeøkser brugt som våben i middelalderen, den anvendtes blandt andet i 1700-tallet i Rákócziopstanden mod habsburgerne. I 16 og 1700-tallet anvendte den ungarske kurucleder Imre Thököly og hans soldater hyrdeøkser som våben. Ungarske hyrder i de nordlige regioner brugte også øksen som et redskab.

Nutidig brug[redigér | rediger kildetekst]

Hyrdeøkser laves stadig og sælges som souvenir og til dekorative formål og indgår som rekvisit i mange traditionelle danse. Indimellem ses ældre mænd på landet bruge hyrdeøkser som spadserestokke. De anvendes sjældent som værktøj eller våben.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Forster Bovill, W. B. (2008). Hungary and the Hungarians. s. 79. ISBN 978 -0-559-52429-5. En Fokos er et instrument hvor hovedet ligner en tomahawk, og kan anvendes som stok

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.