Indenrigsministerium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Indenrigsminister)
Spring til navigation Spring til søgning
Bygningen, der huser Indenrigsministeriet i den Russiske Føderation.

Indenrigsministerium er en betegnelse for det ministerium, som har med indenrigsmæssige affærer at gøre. I Danmark drejede det sig f.eks. om hospitalsområdet og det kommunale område. Indenrigsministeriets øverste politiske chef var indenrigsministeren, mens den administrative ledelse blev forestået af departementschefen.

I mange lande henhører også politi og sikkerhedstjeneste under indenrigsministeriet. I Danmark hører de under Justitsministeriet.

Indenrigsministeriet i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Indenrigsministeriet

Det danske Indenrigsministerium blev oprettet den 16. november 1848 og havde frem til 2001 en selvstændig tilværelse.

Ved Regeringen Anders Fogh Rasmussens tiltræden i 2001 blev Indenrigsministeriet lagt sammen med Sundhedsministeriet og Lars Løkke Rasmussen blev udpeget til minister for det sammenlagte ministerium. Efter Folketingsvalget 2007 blev Indenrigs- og Sundhedsministeriet opdelt, og indenrigsdelen blev den 23. november 2007 sammen med blandt andet Socialministeriet lagt ind under Velfærdsministeriet. Navnet kom dog i brug igen allerede halvandet år senere, da Velfærdsministeriet den 7. april 2009 blev omdøbt til Indenrigs- og Socialministeriet samtidig med udnævnelsen af Karen Ellemann til ny minister.

I dag er det danske indenrigsministerium en del af Social- og Indenrigsministeriet. Minister pr. 2019 er Astrid Krag fra Socialdemokratiet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

MyndighedSpire
Denne artikel om en offentlig myndighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.