Indenrigsministerium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Indenrigsminister)
Bygningen, der huser Indenrigsministeriet i den Russiske Føderation.

Indenrigsministerium er en betegnelse for det ministerium, som har med indenrigsmæssige affærer at gøre. I Danmark drejede det sig f.eks. om hospitalsområdet og det kommunale område. Indenrigsministeriets øverste politiske chef var indenrigsministeren, mens den administrative ledelse blev forestået af departementschefen.

I mange lande henhører også politi og sikkerhedstjeneste under indenrigsministeriet. I Danmark hører de under Justitsministeriet.

Indenrigsministeriet i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Indenrigsministeriet

Det danske Indenrigsministerium blev oprettet den 16. november 1848 og havde frem til 2001 en selvstændig tilværelse.

Ved Regeringen Anders Fogh Rasmussens tiltræden i 2001 blev Indenrigsministeriet lagt sammen med Sundhedsministeriet og Lars Løkke Rasmussen blev udpeget til minister for det sammenlagte ministerium. Efter Folketingsvalget 2007 blev Indenrigs- og Sundhedsministeriet opdelt, og indenrigsdelen blev den 23. november 2007 sammen med blandt andet Socialministeriet lagt ind under Velfærdsministeriet. Navnet kom dog i brug igen allerede halvandet år senere, da Velfærdsministeriet den 7. april 2009 blev omdøbt til Indenrigs- og Socialministeriet samtidig med udnævnelsen af Karen Ellemann til ny minister.

Fra 21.januar 2021 er det danske indenrigsministerium en del af Indenrigs- og Boligministeriet. Nuværende og første indenrigs- og boligminister er Kaare Dybvad fra Socialdemokratiet.[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Anders Byskov Svendsen (21. januar 2021), Mette Frederiksen holder flyttedag på ministerholdet, DR, hentet 21. januar 2021
MyndighedSpire
Denne artikel om en offentlig myndighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.