Indian summer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Efterår i solskin; sådan kan indian summer opfattes.

Indian summer[1] ("indiansk sommer"[2]) er betegnelsen for et vejrmæssigt efterårsfænomen, hvor der efter en periode med lave temperaturer optræder højere temperaturer igen – som om sommeren strækker sig ind i efteråret.[3]

Definition[redigér | redigér wikikode]

Der findes ingen entydig definition på indian summer, men der er flere faktorer, der som regel skal være til stede, før der er tale om indian summer:

  • Bevoksningen bør i et større omfang være iklædt efterårsfarver. Det kræver som regel udbredt nattefrost først – heraf den gængse opfattelse, at det skal være varmt efter mindst en enkelt forekomst af frost, før det kan være rigtig indian summer.
  • Forholdsvis høje temperaturer, i Danmark op omkring de 20 °C.
  • Andre faktorer, der styrker fornemmelsen af indian summer, er lavtstående sol, næsten vindstille og gerne lidt dis i luften.

Indian summer bruges også i overført betydning, f.eks. om kulturelle fænomener, som betegnelse for en kortvarig (sidste) opblomstring, efterfulgt af en nedgangsperiode.

Begrebet 'indian summer' kan føres næsten 300 år tilbage, til da europærerne kom til det nordamerikanske kontinent. Klimaet på den østlige del af det amerikanske kontinent er dog anderledes end klimaet i Vesteuropa, så der er som sådan ikke tale om det samme fænomen rent meteorologisk.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]