Ingen sand skotte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Ingen sand skotte er en logisk fejlslutning beskrevet af Antony Flew i bogen Thinking About Thinking (1975), ud fra den følgende konversation:

"Ingen skotte hælder sukker på sin grød."
"Men min onkel Angus kan godt lide sukker på sin grød."
"Nåh ja, men ingen sand skotte hælder sukker på sin grød"

Argumentet er en fejlslutning, eftersom egenskaben at have sukker på grøden ikke står i logisk modsætning til den vedtagne definitionen af hvad det vil sige at være en skotte. Fejlslutning gælder også når man tilpasser argumentet ad hoc for at indvendningen skal fungere i en bestemt situation.

Det er ikke altid at en indvending af typen "han er ingen x fordi han gør a" er en logisk fejlslutning. Det er eksempelvis korrekt, at sige at en vegetar ikke spiser kød, da det indgår i definitionen af en vegetar, ikke at spise kød. Det er en logisk modsætning mellem egenskaben at spise kød og det at være vegetar.

Eksempler på anvendelse af denne fejlslutning kan være når kristne beskylder andre kristne for ikke at være rigtige kristne, og indenfor den politiske verden sker det også at man anklager hinanden for ikke at være en "sand" kommunist, liberalist eller lignende.

filosofiStub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.