Instagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Instagram
Instagram logo.svg
URL-adresse instagram.com
Sidens type Socialt medie
Sprog 25+
Indholdslicens Freeware
Ejer(e) Facebook, Inc.
Skabt af Kevin Systrom
Lanceret 6. oktober 2010
Sidens status aktiv

Instagram (ofte forkortet Insta eller blot IG) er en amerikansk onlinebaseret fotodelings- og social netværkstjeneste ejet af Facebook og grundlagt af Kevin Systrom og Mike Krieger i 2010.

Appen gør det muligt for at uploade billeder og videoer, tilføjet filtre og organisere ved hjælp af hashtags og geotagging.

Man kan have en privat eller offentlig profil, hvilket afgør, om det kun er dine følgere eller alle, der kan se dine fotos. Brugere kan like, anmelde, gemme og kommentere andre brugers opslag og gennemse indhold via tags og lokationer, eller se populært indhold.

Instagram var oprindeligt kendetegnet ved at fotografier var i kvadratisk form, svarende til Kodak Instamatic- og Polaroid-billeder, i modsætning til billedformaterne 4:3 og 16:9, der typisk anvendes af mobile kameraer. Dette format blev dog lempet fra 2015.

Det er også muligt at sende billeder og beskeder privat, samt at lægge tidsbegrænsede opslag op kaldet “Historier” - en funktion lig Snapchat.

Ved lanceringen i 2010 blev Instagram hurtigt meget populær med en million brugere på bare de første to måneder, 10 millioner det første år og i juni 2018 passerede appen mere end en milliard brugere.[1] I april 2012 købte Facebook firmaet for omkring en milliard dollar.

I november 2019 fjernede Instragram fanen "Aktivitet" fra den officielle app "for at undgå misforståelser."[2] Fanen gjorde det muligt at se handlinger fra andre brugere: likes, kommentarer og abonnementer. Selvom denne funktion nu mangler, er det muligt at modtage disse oplysninger via tredjeparts tjenester

Pr. januar 2021 er den meste fulgte person fodboldspilleren Cristiano Ronald med over 253 millioner følgere. Det mest likede opslag er et billede af et æg på profilen @world_record_egg med 54 millioner likes - en profil skabt med det formål at slå et opslag af Kylie Jenner med 18 millioner likes.[3]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Anime eller mangaSpire
Denne artikel om medie og kommunikation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.