InterForce

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

InterForce er en organisation, der er tilknyttet Forsvarskommandoen. InterForce er placeret i Center for Reservestyrken (CFR),[1] som er en del af Udviklings- og Planlægningsstaben (UP).[2]

Organisationen blev grundlagt i 1999 og består af et centralt sekretariat og seks regioner plus InterForce Grønland.

InterForces formål er at fremme samarbejdet mellem den civile sektor og Forsvaret med særligt fokus på Reservestyrken. Reservestyrken består af de mænd og kvinder, der er soldater i Reserven. Men den består også af de frivillige i Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten.

Medlemsvirksomheder[redigér | rediger kildetekst]

InterForce har omtrent 2500 medlemsvirksomheder, der har underskrevet en medlemsvirksomhedserklæring. Erklæringen er ikke juridisk bindende, men har en symbolsk erklæring om, at virksomheden ønsker at støtte op om Reservestyrken.[3] InterForce afholder arrangementer, hvor medlemsvirksomheder bliver inviteret. Arrangementer afholdt af InterForce inkluderer oplæg om aktuelle sikkerhedssituationer, jagt på Forsvarets arealer samt rejser til f.eks. NATOs hovedkvarter i Bruxelles.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

InterForce
Center for Reservestyrken
InterForce logo
Generelle informationer
Hjemsted Kastellet 82, Generalstok, 2100 København Ø, Danmark
Grundlagt 1999
Militær formand Forsvarschef Michael Hyldgaard
Civil formand Henrik Dam Kristensen (A)
Eksterne henvisninger

https://www.interforce.dk/

interforce@interforce.dk

InterForce blev etableret i 1999 som en direkte konsekvens af Forsvarets stigende engagement i internationale, fredsstøttende missioner.

Det stod hurtigt klart, at der blev brug for at trække på de ca. 10.000 danskere, der på det tidspunkt ved siden af deres civile job havde en rådighedskontrakt med Forsvaret.

Der var derfor brug for en organisation under Forsvaret, som kunne bygge bro mellem Forsvaret og det civile arbejdsmarked.

Initiativet til at etablere InterForce blev taget af den daværende forsvarschef general Christian Hvidt og tidligere finansminister Knud Heinesen. Knud Heinesen blev også udpeget som den første formand for InterForces landskomité. Komitéen er sammensat af topchefer fra en række betydelige private og offentlige virksomheder, institutioner og organisationer.

Komitéens første målsætning var at kontakte Danmarks 200 største virksomheder for at udbrede kendskabet til InterForce. Senere blev landets mellemstore virksomheder kontaktet via mail eller InterForces voksende netværk.

Frem til 2006 var det InterForces hovedfokus at informere om Reserven og tale Reservens sag over for det civile arbejdsmarked. Det vil sige at udbrede en forståelse blandt danske virksomheder for, at medlemmerne af Reserven burde kunne få fri fra deres arbejde til at efteruddanne sig ved Forsvaret eller blive indsat til at løse opgaver for Danmarks sikkerhed.

I 2006 kom Hjemmeværnets frivillige også ind under InterForces portefølje. I 2012 fulgte de ca. 200 frivillige kystredningsmænd, og i 2022 kom de frivillige i Beredskabsstyrelsen på samme måde ind under InterForces paraply.

Som en samlet betegnelse kalder man Reserven samt de frivillige i Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten for Reservestyrken. Det er derfor InterForces opgave i dag at informere om og tale hele Reservestyrkens sag over for det civile arbejdsmarked.

Siden etableringen i 1999 har InterForce gennemgået en regional udbygning. Ud over landskomitéen består organisationen i dag af seks regionale forretningsudvalg i henholdsvis Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland, Hovedstaden og Bornholm.

I august 2020 udvidede daværende forsvarsminister Trine Bramsen og forsvarschef general Bjørn Bisserup organisationen med InterForce Grønland. InterForce Grønland blev opbygget på samme måde som regionerne. Og den blev sat i verden for specifikt at støtte opbygningen af en frivilligstyrke i Grønland som bestemt i forsvarsforliget 2018-2023 samt for at udbygge Forsvarets relationer til Grønlands erhvervsliv.

I dag støttes InterForce af lidt over 2.300 danske virksomheder, der tilsammen tæller cirka 1 million medarbejdere.[4]

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

InterForce organisation
InterForce områder
Region Midtjylland
Region Syddanmark
Region Sjælland
Region Hovedstaden
Region Bornholm
InterForce Grønland

InterForce organisation er opbygget af et centralt sekretariat forankret i Forsvarskommandoen i København, og nærmere bestemt Center for Reservestyrken (CFR). InterForce-Sekretariatet på Kastellet i København ledes af pensioneret generalmajor Finn Winkler siden 2017.

Under det centrale InterForce-Sekretariat har InterForce seks regioner plus InterForce Grønland. Regionerne tæller Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland, Region Hovedstaden samt Region Bornholm. I hver region og i InterForce Grønland er der udpeget en civil lokal erhvervsleder som formand. Derudover har hver region en militær koordinator fra et militært tjenestested i området. Formanden står i spidsen for et regionalt forretningsudvalg af erhvervsledere og militære chefer, der har til opgave at udbrede kendskabet til InterForce generelt, holde kontakt til medlemsvirksomhederne samt afholde regionale arrangementer.

InterForce-komitéen er InterForces besluttende organ. Formandsskabet for komitéen er delt mellem en civil formand og Forsvarschefen. InterForces nuværende civile formand er Folketingets tidligere formand, tidligere minister og forsvarsordfører for Socialdemokraterne Henrik Dam Kristensen (A). Den militære formand er altid forsvarschefen, som i øjeblikket er general Michael Hyldgaard.

De øvrige medlemmer af komitéen består af civile virksomhedsledere, civile myndighedsrepræsentanter, fagforeningsrepræsentanter, cheferne for hhv. Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet, Hjemmeværnsledelsen, repræsentanter for de frivillige, formanden for Hovedorganisationen for Personel af Reserven i Danmark, repræsentanter for relevante militære myndigheder, formænd og militære koordinatorer for InterForce-regionerne samt chefen for InterForce-Sekretariatet.

Komitéen har nedsat et centralt forretningsudvalg. Komitéen mødes en gang om året, normalt i tredje kvartal. Det centrale forretningsudvalg er det koordinerende organ mellem de årlige komitémøder. Der afholdes normalt tre møder i hhv. første, andet og fjerde kvartal. Forretningsudvalget følger op på de regionale aktiviteter og drøfter øvrige emner af tværgående karakter for InterForce.

Det centrale forretningsudvalg består af formandskaberne fra de seks regioner og InterForce Grønland (dvs. de regionale formænd og de militære koordinatorer), chefen for InterForce-Sekretariatet Finn Winkler samt den civile formand for InterForce-komitéen.

Hver region har en regionsambassadør, der typisk er reserveofficer (InterForce Grønland har ikke en regionsambassadør). Han eller hun har et netværk af InterForce-ambassadører under sig, der tager ud på virksomhedsbesøg for at fortælle om InterForce. Hvis en virksomhed tilmelder sig InterForce som medlemsvirksomhed, er det også InterForce-ambassadørerne, der tager ud til virksomheden og afleverer et InterForce-skjold som tak for støtten.[5]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

InterForce har tidligere fået kritik for afholdelse af jagter på Forsvarets arealer. Daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) satte i 2012 en stopper for gratis jagter på Forsvarets arealer, men jagterne fortsatte i regi af InterForce. I alt har InterForce afholdt 13 gratis jagter i Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn med i alt 385 deltagere i perioden 2017 og til og med 2020.[6] [7]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]