Interlingue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Interlingue  
: Unde yelb.svg
Skabt af: Edgar de Wahl 
Miljø og brug: Internationalt hjælpesprog
Talere i alt:  
Rang: Ukendt
Kategori (formål): kunstsprog
 Internationalt hjælpesprog
  Interlingue 
Kategori (kilder): Fra romanske og germanske sprog 
Sprognævn: Interlingue-Union
Sprogkoder
ISO 639-1: ie
ISO 639-2: ile 
ISO 639-3 : ESP
ISO 639-3: ile

Interlingue er et internationalt hjælpesprog udgivet i 1922. Sprogets oprindelige navn var Occidental, men navnet blev i 1949 ændret til Interlingue. I litteraturen om kunstsprog kaldes sproget nogle gange Interlingue/Occidental eller Occidental/Interlingue. Sprogets skaber, Edgar de Wahl, udtænkte det for at opnå et maksimum af både grammatisk regelmæssighed og naturlig karakter. Ordforrådet er baseret på allerede eksisterende ord fra forskellige sprog og et afledt system, der anvender anerkendte præfikser og suffikser.

Sproget er udtænkt, så mange af dets afledte ordformer afspejler de former, der er fælles for visse vesteuropæiske sprog, primært de romanske, sammen med en vis mængde germansk ordforråd. Mange af dets ord er dannet ved hjælp af de Wahls regel, et sæt regler for regelmæssig konvertering af alle undtagen seks verbinfinitiver til afledte ord, herunder fra latinske dobbeltstammede verber (f.eks. Vider to see og dets afledte vision). Resultatet er et naturalistisk og regelmæssigt sprog, der er let at forstå ved første øjekast for personer, der er bekendt med visse vesteuropæiske sprog. Læsbarhed og forenklet grammatik sammen med det regelmæssige udseende af magasinet Cosmoglotta, gjorde Occidental populær i Europa i årene op til og kort efter Anden Verdenskrig.

Occidental overlevede Anden Verdenskrig, men samfundet havde været ude af kontakt med sprogets skaber siden 1939. En baltisk tysk flådeofficer og lærer fra Estland, de Wahl nægtede at rejse til Tyskland under Anden Verdenskrig. Hans hus blev ødelagt i luftangrebene på byen 1943, og han søgte tilflugt på et psykiatrisk hospital. Med korrespondancer næsten fuldstændig opfanget, var han stort set uvidende om udviklingen i sproget frem til hans død i 1948. Occidental-Interlingue navneændringen fandt sted året efter. Forslaget til denne ændring var todelt: at forsøge at demonstrere for Sovjetunionen sprogets neutralitet og for en mulig union eller et tættere samarbejde med Interlingua, et konkurrerende naturalistisk projekt, der var ved at offentliggøre. Et betydeligt antal brugere gik tabt efter Interlinguas optræden i 1951 og begyndte en periode med tilbagegang indtil internettets fremkomst.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

De vigtigste litterære tekster i Occidental optrådte i Cosmoglotta . Der var også nogle værker, både originale og oversatte, udgivet i Interlingue. Andre tekster dukkede op i magasinet Helvetia, men disse var mindre almindelige.

Nogle originale tekster udgivet som separate bøger er:

  • Kajš, Jan Amos (1938) Krasina, raconta del subterrania del Moravian carst,[1].
  • Podobský, Jaroslav (1935/1947) Li astres del Verne,[2].
  • Costalago, Vicente (2021) Li sercha in li castelle Dewahl e altri racontas[3].
  • Costalago, Vicente (2021) Antologie hispan[4].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia-logo-v2.svgWikipedia på interlingue
Der findes også en Wikipedia på interlingue.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Krasina : Raconta del subterrania del Moravian Carst. OCLC 493973352.
  2. ^ Li Astres del Verne : Poesie. OCLC 494042722.
  3. ^ "Li sercha in li castelle Dewahl e altri racontas". Arkiveret fra originalen 9. april 2022. Hentet 15. september 2021.
  4. ^ Antologie hispan

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]