Volapük (sprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Symbolet for Volapük

Volapük (fra vol 'verden' og pük 'sprog') er et kunstsprog, som var populært i slutningen af det 19. århundrede.

Begyndelsen[redigér | rediger kildetekst]

Volapük blev konstrueret af Johann Martin Schleyer, en katolsk præst i Baden i Tyskland og offentliggjort i 1879 (nogle kilder[hvilke?] siger 1880). Schleyer sagde, at Gud i en drøm havde bedt ham skabe et internationalt sprog.

Volapük blev hurtigt populært med over hundredetusinde tilhængere. Der blev afholdt internationale kongresser i 1884 i Friedrichshafen, i 1887 i München og i 1889 i Paris. Der var i 1889 anslået 283 klubber, 25 tidsskrifter om volapük, og 316 lærebøger på 25 sprog.

I Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Kritikken af volapük kom til Danmark før volapük selv. I april 1885, mens den berømte sprogforsker Otto Jespersen endnu kun var student, holdt han et foredrag om volapük i Det Historisk-Filosofiske Samfund, hvor han afskrev plansprog i almindelighed og volapük i særdeleshed. I 1886 fattede J. Svanholm-Nielsen, en pacifistisk gårdejer i Bælum, Himmerland, interesse for sagen og lod sine børn undervise i volapük. De følgende år voksede bevægelsen kraftigt, hvorefter der blev fuldstændig stille om den. To af de vigtigste volapükister i denne periode var pastor Rasmus Malling-Hansen, der bl.a. beskæftigede sig meget med døveundervisning, og den senere forsikringsdirektør Wilhelm Hansen.

Ordet volapyk på dansk i dag[redigér | rediger kildetekst]

I dag er sproget volapük næsten glemt, men ordet er bevaret i det danske sprog med betydningen vrøvl eller uforståelig tale. I denne betydning er volapyk synonymt med kaudervælsk. Dette skyldes sikkert ordenes totale uforståelighed for de uindviede.

Sprogligt set[redigér | rediger kildetekst]

Volapüks ordforråd stammer hovedsageligt fra engelsk – med indslag fra tysk og fransk – ofte ændret så ordene ikke umiddelbart er genkendelige. For eksempel stammer vol og pük fra de engelske ord world (verden) og speak (tale).

Grammatikken er modelleret over de indoeuropæiske sprog, men gjort regelmæssig og agglutinerende. Navneord har som på tysk 4 kasus: nominativ, genitiv, dativ og akkusativ. Udsagnsordene kan bøjes efter tid, aspekt, form, person, tal og køn. Flere af kategorierne kan udelades, men det er blevet anslået, at en fuld bøjning af et udsagnsord på volapük kan omfatte 500.000 bøjningsformer.

Volapüks tilbagegang[redigér | rediger kildetekst]

Ligesom volapük hurtigt blev populært, faldt dets udbredelse hastigt igen frem mod århundredeskiftet. Der er ingen entydig forklaring på dette, men følgende faktorer er foreslået:[af hvem?]

  • Schleyer insisterede på, at sproget var hans ejendom, hvilket forhindrede det i at udvikle sig på en naturlig måde.
  • Volapük var for svært at lære at beherske. Til illustration af dette kan nævnes, at omgangssproget på de to første kongresser ikke var volapük, men tysk.
  • Esperantos fremkomst i 1887. Det er dog en tvivlsom forklaring, for selv om esperanto er langt lettere at lære, var der næsten ingen volapük-foreninger, der skiftede til esperanto.

Volapük i dag[redigér | rediger kildetekst]

Arie de Jong, Holland, lavede en revision af volapük, som blev offentliggjort i 1931. Revisionen som forsimplede grammatikken, blev generelt accepteret af de tilbageværende talere af sproget.

Der er stadig volapükister i dag, men anslået under hundrede.

Et eksempel – Pleked Söla[redigér | rediger kildetekst]

Bønnen fader vor på volapük (Pleked Söla):

O Fat obas, kel binol in süls!
Nem olik pasaludükonöd!
Regän ola kömonöd!
Vil olik jenonöd,
äsä in sül, i su tal!
Givolös obes adelo bodi aldelik obsik!
E pardolös obes döbotis obsik,
äsä i obs pardobs utanes, kels edöbons kol obs.
E no blufodolös obis,
ab livükolös obis de bad!

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikipedia-logo-v2.svgWikipedia på volapük
Der findes også en Wikipedia på volapük.