Inulin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Strukturen af inulin (n fra 20 til tusind) og frukto-oligosakkarid (n fra tre op til 20)

Inulin er et kulhydrat, der findes som en bestanddel i ca. 36.000 planterJorden. Det oplagres i rødderne i mange af vores almindelige næringsmidler, f.eks. i jordskokker, løg (2-4%), hvidløg (9-16%), porre (3-10%), asparges (10-15%), samt i cikorie (13-20%)

Inulin er opbygget af fruktose i en lang kæde og er et polysakkarid. Inulin-molekyler fra planter kan bestå af fra 20 til tusinde fruktose-enheder bundet sammen med beta-2,1-bindinger, typisk omkring 60 fruktoseenheder, der næsten altid slutter med en enkelt glucose-enhed. Denne særlige kemiske struktur kaldes poly-fruktose og mindre molekyler med denne opbygning kaldes frukto-oligosakkarider (FOS). Hverken inulin eller frukto-oligosakkarider nedbrydes af den menneskelige organismes fordøjelsesenzymer, men kan nedbrydes af den mikrobiologiske flora i colon. Inulin og FOS betegnes derfor som et et præbiotisk stof (engelsk: prebiotic) og anses for at være sundhedsfremmende komponenter i kosten.[1][2]

Den belgiske forsker Marcel Roberfroid, der har indført begrebet præbiotisk, anser de præbiotiske stoffer for kun at omfatte inulin og FOS, mens andre forskere også henregner andre polysakkarider til præbiotika:

  • galakto-oligosaccharider (GOS)
  • lactulose
  • mannan-oligosaccharider (MOS), der dog også benævnes som immunosaccharider
  • bio-syntetiske kostfibre[3]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Sundhedsfremmende bioaktiv kost. Biotech Academy". Arkiveret fra originalen 9. december 2012. Hentet 12. april 2012.
  2. ^ New Food Compound Might Control Weight Gain. Livescience
  3. ^ Danske forskere designer gavnlige kostfibre. Videnskab.dk, 2008