Hvidløg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Hvidløg ?
Allium sativum Woodwill 1793.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Liliopsida (Énkimbladede)
Orden: Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie: Alliaceae (Løg-familien)
Slægt: Allium (Løg)
Art: Allium sativum

Hvidløg (Allium sativum) er en løgplante, der bliver anvendt som krydderurt og lægeplante. Hvidløget kommer oprindelig fra Centralasien, men er også tidligt blevet dyrket i Mellemøsten og Lilleasien. Planten er en af de ældste kendte kulturplanter og har længe været benyttet indenfor folkemedicinen.

Når hvidløg bliver knust eller hakket fint, danner det allicin, som er et stærkt antibiotikum med virkning over for både bakterier og svampe.

Dyrkning[redigér | redigér wikikode]

Hvidløg sætter ikke spiredygtige frø, og formeres derfor vegetativt med fed eller yngleknopper fra blomsterstanden. Normalt bruges fed, da de danner hvidløg på en sæson, hvorimod yngleknopper kræver to sæsoner før hvidløget er dannet. Nogle er dog glade for de store enkeltfedshvidløg, der dannes fra yngleknopper på én sæson.

Normalt sættes fed eller yngleknopper midt i oktober. Der gødes allerede om efteråret, med mindre jorden er i god gødningstilstand. Der gødes igen i marts måned. Hvidløg udnytter ikke sent tilført gødning. Hvidløg høstes når der er 4-6 grønne blade tilbage, typisk i juli måned, hænges til afmodning, og kan efter 2-3 uger lagres ved stuetemperatur.


To hvidløg med to fed gjort fri


Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Hvidløg er blevet tillagt følgende medicinske egenskaber:


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]