Israel-lobbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Forsvarsminister Leon Panetta holder tale ved AIPAC-konference i 2012

Israel-lobbyen (amerikansk: American Israel Public Affairs Committee oftest forkortet AIPAC) er en organisation, der har som formål at udføre lobbyarbejde til fremme af Israels interesser i amerikansk politik. Den blev grundlagt i 1953 af Isaiah L. «Si» Kenen. AIPAC oprindelige navn var American Zionist Committee for Public Affairs.

AIPAC er regnet som en af de største og mest indflydelsesrige organisationer i USA. Tidsskriftet Fortune rangerede i perioden 1997-1999 AIPAC, som nummer to på en liste over de mest magtfulde interessegrupper i USA. AIPAC, med sine ca. 100 000 medlemmer af en stor organisation med bred folkelig opbakning, og kan således påvirke hvem der får politisk embede i USA, gennem demokratiske valg og nomineringsproces, hvorigennem politiske kandidater søger støtte fra større organisationer.

AIPAC har allierede i både de republikanske og demokratiske partier, men Demokraterne anses for at være den part, der mest påvirket af AIPAC.

AIPAC repræsentanter årligt over 2000 møder med medlemmer af Kongressen og AIPAC mener, at organisationen bidrager til den bliver vedtaget mere end 100 pro-israelske regler hvert år.

Det forløbne år, USA bidrog 18 milliarder i militær bistand og anden bistand til Israel. I 2004 var Israel den største modtager af amerikansk bistand, modtager en femtedel af den amerikanske ulandsbistand budget. Siden 1972 har USA brugt sit veto i FNs Sikkerhedsråd 40 gange for at forhindre beslutninger, der enten fordømmer påståede israelske krænkelser eller støtter den Palæstinensiske sag. Efter 11 September 2001 et det blevet antaget, at den jødiske lobby fået større støtte fra konservative kristne, som ser Israel som det Hellige Land, og konflikten i Mellemøsten som et afgørende slag i krigen mod terror. Folk, der forsvarer amerikanske støtte til Israel hævder, at Israel er regionens eneste demokrati og truslen nabolande mod Israels eksistens. Jødisk skæbne under Anden Verdenskrig har også traditionelt givet Israel megen sympati.

Tilslutning til Israel[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk zionistisk Udvalg for Offentlige Anliggender i 1963 modtaget ordrer fra Kennedy-regeringen til at registrere som en agent for den israelske regering under de udenlandske agenter Registration Act . Det var sandt - og anvende - alle grupper i USA, der modtager økonomisk støtte fra, eller operativsystemet på vegne af et andet lands regering. AIPAC var derfor snart efter dannet for at omgå ordre fra regeringen. Det er registreret som en amerikansk lobbygruppe finansieret af individuelle donorer - uden nogen støtte fra Israel eller andre udenlandske grupper. En undersøgelse i regi af Senatets Foreign Relations Committee, at AIPAC fortsatte med at modtage israelsk penge ud 1960. 1970'erne og 1980'erne blev der krævet, at AIPAC skal tvinges til at lade sig registrere under FARA - fordi de troede Israel indflydelse var for stor for den gruppe, kunne betragtes som uafhængige.

Oprindeligt arbejdede på AIPAC kongres til at påvirke politikerne til at støtte oprettelsen af den jødiske stat. Da Målet har været at sikre dens levedygtighed, både penge og skåner miljøet. Til sidst, har organisationen udvidet blik til den udøvende magt, præsidenten, regeringen og den offentlige tjeneste. En undersøgelse af 782 relevante politiske beslutninger i årene 1945-1984 viste, at 60 procent af de beslutninger, var i overensstemmelse med Israel lobby vision. Den mest variable faktor var, hvordan israel-tro den siddende præsident var. Var personen på den "rigtige side", den procentdel af afgørelser til 90 procent. Men selv der præsidenten var imod, vandt lobbyen op og »positiv afgørelse« foretages i Kongressen i 27 procent af tilfældene. Et skøn fra et Israel sympatisør i den amerikanske politik apparat beregnet til at anslå, at mere end halvdelen af medlemmerne i Repræsentanternes hus mellem 250-300 stykker altid afspejler AIPAC synspunkter og udtalelser.

Kritik mod AIPAC[redigér | redigér wikikode]

Organisationens stærk indflydelse er ofte brugt som et argument af flere grupper, at USA styres af jøder. Der er også flere amerikanske politikere og akademikere har påpeget, at organisationen styrer for meget af den amerikanske udenrigspolitik, når det kommer til Mellemøsten.

I USA i de seneste år (især siden 2004), har været en heftig debat om den israelske lobby magt. Det meste af debatten var baseret på en artikel af Harvard professor Stephen M. Walt og professor ved University of Chicago John J. Mearsheimer om den jødiske lobby indflydelse på amerikansk udenrigspolitik. Reaktioner på "The Israel Lobby and US Foreign Policy", som blev offentliggjort i London Review of Books i 2004 var stærke og afstedkom flere beskyldninger om nynazistiske kilder og anti-semitisme mod forfatterne. Walt og Mearsheimer dokumenteret massive amerikanske støtte til Israel og hævdede, at støtten hverken strategisk eller moralsk ret sæt af reelle politiske amerikanske øjne. »Hvis enten strategiske eller moralske argumenter kan forklare Amerikas støtte til Israel, hvordan kan vi forklare det? Forklaringen ligger i den unikke magt israelske lobby "skriver Walt og Mearsheimer.

"... det er næsten politisk selvmorderisk for medlemmer af Kongressen, der søger genvalg til at vedtage holdninger, der kommer til at blive stemplet som anti-Israel af Israel ... " Former AIPAC leder Morris Amitay.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]